Zukorlić prijavljuje boravište u Srebrenici

Muftija Zukorlić predvodio džumu namaz u Srebrenici (mesihat.org)

Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, izjavio je u petak u Srebrenici da će ovih dana podnijeti zahtjev za dobijanje lične karte u ovom gradu.

Nakon što je u Memorijalnom centru Potočari održao hutbu, Zukorlić je novinarima rekao da prikuplja neophodnu dokumentaciju i, kao građanin BiH od prije 15 godina, s adresom u Sarajevu, prijavit će boravište u Srebrenici.

‘Simbol stradanja’

Zukorlić je istakao da je motiv za ovaj gest prvashodno “moralno-patriotske prirode”.

“Ovo mjesto – Srebrenica i Potočari je simbol bošnjačkog stradanja, bošnjačkog dostojanstva i simbol općeljudskog otpora i protiv zla, zločina i genocida. U svakom smislu, ovaj prostor oduzeti od Bošnjaka znači najaviti jedan opći moralni civilizacijski krah“, izjavio je Zukorlić.

Muftija je dodao da, kao i svaki Bošnjak, bez obzira na to gdje sada živi, ima vezu sa Srebrenicom.

“Moja savjest, moja kultura i vjera tjeraju me da uradim ono što mogu za otklanjanje jedne velike nepravde. Stoga pozivam sve Bošnjake da se prijave, da se registruju da bi mogli glasati u ovom gradu na narednim lokalnim izborima“, rekao je Zukorlić.

Muamer Zukorlić susreo se s majkama Srebrenice, a u Islamskom centru Srebrenica razgovarao je sa rukovodstvom i članovima Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.

Izvor: Agencije