Umjesto modernizacije, sredstva entitetima

Bosna i Hercegovina se 2005. godine obavezala da će osigurati uvjete za priključivanje jedinstvenom evropskom energetskom tržištu.

U tu svrhu formirana je kompanija Elektroprenos Bosne i Hercegovine.

Ta potpuno likvidna i solventna kompanija trenutno na računu ima blizu 120 miliona eura, namijenjenih za ulaganje u modernizaciju elektromreže.

No, do danas ta sredstva stoje neiskorištena i nagomilana zbog višegodišnjih političkih neslaganja u zemlji –  RS je insistirala da se ta sredstva podijele među elektroprenosima,a Federacija zahtijevala, baš kao i Ured visokog predstavnika, da se novac uloži u jedinstveni razvoj elektroprenosa na nivou cijele države. Pošto nije bilo dogovora, RS nije dozvoljavala korištenje ovih sredstava za sanaciju elektro mreže. 

“Sredstva blokirana, firma stagnira”, izvještava Azalea Vilić, novinarka Al Jazeere.

Najneizvjesnije je bilo prije tri godine, kada je traženo da se Elektroprenos podijeli na dvije, odnosno tri kompanije.

Odluka iz 2009. godine

“U priču o Elektroprenosu uključila se i međunarodna zajednica. Svojom odlukom iz 2009. godine Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini spasio je postojanje ove kompanije”, izvještava Vilić.

Priču o nekoliko različitih preduzeća za elektroprenos unutar zemlje zamijenio je novi dogovor.

Aleksandar Džombić, premijer Republike Srpske (RS), kaže: “Smatrali smo da je najbolje da predložimo ove strategije da ih sublimiramo sa jasno naznačenim strategijama koje se odnose na RS i Federaciju [Bosne i Hercegovine] i da nam to bude osnov i usvojena strategija na nivou Bosne i Hercegovine.”

Nermin Nikšić, premijer Federacije, tvrdi da je konačno došlo do promjene u načinu razmišljanja.

“Moram reći da smo na neki način gospodin Džombić i ja malo već i navikli javnost da kad se sastanemo i izađemo s nekom finom viješću.”

A one se tiču, između ostalog, i dogovora o raspodjeli novca.

“Četrdeset odsto ovih sredstava možemo očekivati kao investiciju. Također smo se dogovorili da zadržanu dobit isplatimo u vidu dividende Federaciji i RS-u”, otkriva Džombić.

Nikšić objašnjava: “Raspisan je konkurs za imenovanje nove uprave, uz dogovor da oni koji su do tada bili članovi uprave ne mogu više biti predstavnici tamo, jer su praktično oni vjerovatno podržani iz tadašnjih vlada, ustvari generisali probleme i držali ovakvu poziciju da se ništa ne radi, ne ulaže.”

Gdje je vatra?

Stručnjaci u oblasti energije dogovor dva premijera smatraju pozitivnim, ali se pitaju koliko se političke opcije sada razlikuju od onih ranije, šta je zaista promijenilo političku volju te hoće li sve ostati samo na riječima.

Garret Tankosić Kelly iz Mreže za promjene Jugoistočne Evrope objašnjava: “Kada pogledate političku situaciju i dešavanja u drugim poljima u zemlji, i onda vidite ovu saradnju na visokom nivou u polju energije, morate se pitati zašto je to tako. Imate frazu koja kaže: ‘Gdje ima dima, ima i vatre.’ Vidimo dim i pitamo se gdje je vatra?”

Činjenice su da će biti omogućen pristup velikoj količini novca ako ovaj sistem profunkcionira na pravi način, kaže naš sagovornik.

“Također, postoje dogovori unutar zemalja u regiji, [Milo] Đukanović i [Milorad] Dodik imaju dogovore sa [Silvio] Berlusconijem oko izvoza nove, čiste hidroenergije. To navodi na pomisao da li i ovo ima veze s tim, jer je energetski sektor onaj koji donosi najviše novca na Balkanu”, kaže Tankosić.

Paradigma funkcioniranja BiH

Ibrahim Čolakhodžić, predsjednik Upravnog odbora Elektroprenosa, želi biti optimističan da će se stvari pomjeriti naprijed.

“Slobodno mogu reći da je funkcionisanje Elektroprenosa paradigma funkcionisanja Bosne i Hercegovine, a to je da se sukobljavaju dva pristupa: jedan je koji podrazumijeva jedinstvenost funkcionisanja Elektroprenosa i, drugi, a to je da se radi o zajedničkoj kompaniji i na tragu toga su određeni problemi ispostavili se na planu definisanja razvoja.”

Elektroprenos sa 120 miliona eura neutrošenih sredstava funkcionira u državi koja je na pragu novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i stvari se neće puno promijeniti, tvrdi predsjednik Upravnog odbora, sve dok u kompaniiji bude prisutna politika, umjesto djelatnosti propisanih zakonom.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO