Smjena SDA nije jednostavan proces

Nakon potpisivanja nove koalicije između Socijaldemokratske Partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine potrebno je rekonstruirati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno eliminirati kadrove Stranke demokratske akcije (SDA) u vlasti.

Međutim, taj proces neće biti nimalo jednostavan.

Početak je u rukama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, izvještava novinarka Al Jazeere Adisa Ruždić.

Da bi predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda podnio ostavku i na taj način počeo proces izbora novog Vijeća ministara, HDZBiH traži istovremenu rekonstrukciju federalne Vlade, koja je nakon izbora formirana bez ove stranke.

Jasni zahtjevi HDZBiH

Tri su moguća načina da se to ostvari, a prvi je u rukama Ureda visokog predstavnika (OHR).

OHR bi, ustvari, trebao povući vlastitu odluku kojom je poništio stav Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da je sadašnja federalna vlast izabrana na nelegalan način, izvještava Ruždić.

Međunarodni predstavnici u ovom trenutku ne žele govoriti o tome je li i koliko je to izvjesno.

“Ono što mogu reći da je sada očito da su domaći politički akteri, nosioci ovog procesa. OHR pažljivo prati situaciju. Ne bismo željeli da ovaj proces predugo traje, da se uspori rad parlamenata i vlada u Bosni i Hercegovini jer, nakon poprilično dugog perioda formiranja vlasti i Vijeća ministara, tek se krenulo s radom, tako da se nadam da se ovo neće negativno odraziti u smislu usporenja procesa eurointegracija i reformi”, komentira Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

HDZBiH ima vrlo jasne zahtjeve: želi sve hrvatske pozicije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, a njih je pet.

Lider HDZBiH Dragan Čović je u srijedu kazao: “Bit ću vrlo precizan: u novoj vlasti s HDZBiH nema mjesta za Hrvatsku stranku prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodnu stranku Radom za boljitak (NSRzB).”

A upravo u rukama HSPBiH, sadašnjih koalicijskih partnera SDPBiH, druga je opcija.

Predsjednik Federacije je iz redova HSPBiH i za sada je malo izvjesno da će on podnijeti ostavku ili razriješiti Vladu kako bi ustupio pozicije svoje stranke HDZBiH.

Ako se ne ispune obećanja

Predsjednik HSPBiH Zvonko Jurišić kaže da će izaći iz federalne Vlade samo ako se ne ispune obećanja koja je sadašnja koalicija dala građanima.

“HSPBiH nije nitko ubacio u Vladu niti će ga itko izbaciti. Znači, HSPBiH nitko neće izbaciti niti ga može izbaciti. Ako HSPBiH bude htio napustiti Vladu, to će biti isključivo politička odluka HSPBiH, ni HDZBiH, ni SDPBiH, ni SDA,” kaže Jurišić.

Treća opcija je da federalni Parlament smijeni predsjednika i potpredsjednike Federacije.

Ali za to treba dvije trećine zastupnika, odnosno njih 65. 

SDPBiH, SBBBiH i dva HDZ-a zajedno imaju 56 zastupnika. Političkom trgovinom trebali bi osigurati još devet glasova.

A onda ta odluka ide na Ustavni sud Federacije koji, pak, može smijeniti lidere Federacije samo ako su prekršili svečanu zakletvu ili su fizički i mentalno nesposobni obavljati povjerenu dužnost.

Susret u petak

Hoće li se SDPBiH odreći sadašnjih koalicijskih partnera i HDZBiH skupo platiti cijenu nove vlasti, ili će pak HDZBiH omekšati u svojim zahtjevima trebalo bi biti poznato u petak, nakon susreta lidera dviju stranaka.

Aktuelno Vijeće ministara formirano je u februaru ove godine, gotovo nakon godinu i po od općih izbora.

Taj period označavao se kao najveća politička kriza u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog sporazuma krajem 1995. godine.

Međutim, Bosna i Hercegovina i jedan njen entitet, Federacija, na pragu su još veće političke krize.

I sve u vrijeme kada ovoj zemlji trebaju ekonomske reforme, investicije i kada sindikalne organizacije prijete štrajkovima.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO