Prve odštete zatvorenicima Golog otoka

Upravna zgrada nekadašnjeg zatvora na Golom otoku (Wikipedia)

“Komisija za obeštećenje Ministarstva pravde donela je odluke o visini naknade štete za prvih 15 žrtava režima koje su rehabilitovane od nepravednih osuda u političkim procesima posle Drugog svetskog rata”, izjavio je u četvrtak Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije.

Komisija je oštećenima, mahom zatvorenicima koji su kazne služili na Golom otoku (http://hr.wikipedia.org/wiki/Goli_otok), poslala sporazume o odšteti s predloženim iznosima na usaglašavanje i, ukoliko ih prihvate, bit će im isplaćeno blizu 120.000 eura, objasnio je Homen i ukazao da je svih 15 osoba rehabilitirano odlukama suda tokom 2007. godine.

Ne želeći otkrivati imena političkih zatvorenika, Homen je naveo da im se obeštećenje dodeljuje zbog dana provedenih u zatvoru i oduzimanja građanskih prava.

Sedam eura po danu

Prilikom određivanja iznosa odštete Komisija se rukovodila rješenjima koja su prihvaćena u cijeloj regiji, od sedam eura po danu provedenom u zatvoru.

Najniža odšteta iznosi blizu 2.400 eura i trebala bi je dobiti žena koja je godinu dana provela na Golom otoku 1950. godine, dok je najviša naknada od 17.350 eura ponuđena političkom zatvoreniku koji je u tom zatvoru proveo 2.920 dana, od 1949. do 1956. godine.

Rehabilitaciona odšteta iznosi sedam eura po danu provedenom u zatvoru.

Pravo da podnesu zahtjev za naknadu štete, prema riječima državnog sekretara, imaju sve rehabilitirane osobe.

Sudovi u Srbiji su za nepunih pet godina, od početka primjene Zakona o rehabilitaciji, rehabilitirali 1.870 ljudi a Komisija, koja je počela rad u februaru 2012. godine, do sada je primila 190 zahtjeva za naknadu štete.

Stotine zahtjeva za naknadu

Rehabilitacija, koja je osnov za naknadu štete, podrazumijeva poništenje sudskih presuda kojima su žrtvama političkog progona, zbog neslaganja sa tadašnjim vlastima, bili oduzeti čast i ugled, stjecanje prava na penzijski staž i mjesečnu novčanu naknadu, zdravstvenu zaštitu, vraćanje konfiscirane imovine ili obeštećenje i pravo na rehabilitacionu naknadu.

Pred Višim sudom vode se postupci za ‘vraćanje časti i ugleda’ Pavlu Karađorđeviću, Draži Mihailoviću i Milanu Nediću.

Samo pred Višim sudom u Beogradu krajem prošle godine bilo je u procesu 307 predmeta rehabilitacije, a u prvih pet mjeseci ove godine primljena su 92 zahtjeva.

Pred tim sudom vode se postupci za “vraćanje časti i ugleda” Pavlu Karađorđeviću, Draži Mihailoviću te Milanu Nediću.

Izvor: Agencije