Prava Crnogoraca, pa razmjena ambasadora

Vujanović kazao da je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga obećala da će uskoro biti riješeno pitanje statusa Crnogoraca (EPA)

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ponovio je da neće potpisati ukaze o razmjeni ambasadora sa Prištinom, sve dok kosovska vlast ne prizna Crnogorcima status manjinske nacionalne zajednice.

Vlada Crne Gore donijela je prošlog četvrtka odluku o otvaranju ambasade na Kosovu, ocjenjujući da će se stvoriti uslovi za dalje unapređenje saradnje na svim poljima.

Vujanović je novinarima kazao da je odluka Vlade Crne Gore o otvaranju ambasade u Prištini dobra i primjerena, ali da ostaje pri ranijem stavu da nema razmjene ambasadora dok se ne riješi status Crnogoraca na Kosovu.

Obećanja Jahjage

“Neću potpisati ukaz o postavljenju crnogorskog ambasadora, niti primati akreditivna pisma ambasadora sa Kosova, dok se Crnogorcima na Kosovu ne prizna status manjinske nacionalne zajednice i omogući mogućnost njihovog autentičnog predstavljanja u kosovskom Parlamentu”, rekao je on.

Vujanović je kazao da je dobio čvrsta obećanja od predsjednice Kosova Atifete Jahjaga da će se to desiti veoma brzo.

“Odluku o otvaranju ambasade tumačim kao izlazak u susret tom vrlo brzom normativnom završetku procesa priznanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu, koju treba priznati u kosovskom Ustavu i omogućiti mogućnost autentičnog predstavljanja. Do tada nema razmjene ambasadora”, istakao je crnogorski predsjednik.

Crna Gora je priznala Kosovo 9. oktobra 2008. godine, a diplomatski odnosi su uspostavljeni 15. januara 2010. godine.

Izvor: Agencije