Patrijarh srpski Irinej u posjeti Zagrebu

Patrijarh srpski Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) doputovali su u trodnevnu posjetu Zagrebu, gde se susreću s najvišim predstavnicima Katoličke crkve i hrvatske države.

Svečani doček poglavaru SPC-a upriličen je u hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Posjeta se smatra historijskom, jer su prvi put da su Hrvatsku zvanično posjetili predstavnici SPC-a.

Stotinjak vjernika uz pjesmu crkvenog hora strpljivo je čekalo patrijarhov dolazak.

Jedan od glavnih domaćina, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović kazao je kako je ovo historijska posjeta mira i ljubavi.

Prisutne je pozdravio i patrijarh, ističući kako se raduje dolasku u Zagreb.

“Čuvajte svoju veru, šta drugo da vam poručim, veru svetu pravoslavnu, koju su mnogi potvrdili i svojim životom, ali i svojom krvlju”, rekao je on.

Veće povjerenje

Dočeku su prisustvovali i ambasador Srbije u Hrvatskoj te saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

“Pravoslavna i katolička crkva mogu i trebaju raditi na boljim međusobnim odnosima i većem povjerenju između pravoslavaca i katolika. Ako to urade, u što vjerujemo da hoće, i u čemu vidim smisao posjete patrijarha Irineja, onda će i državama i njihovim politikama biti lakše”, kaže Pupovac.

Patrijarhova posjeta posebno je obradovala lokalne vjernike.

“Tako sam sretna što sam tako to vidjela sve skupa. Tako, sve je uredu. Da Bog napravi da se svi ujedinimo i da smo tolerantni, jer Krist je jedan i ne možemo sad’ ga dijelit, ali teško je to, ljudi su samo ljudi, nažalost, jako griješimo”, kaže jedna žena koja je dočekala patrijarha.

Za petak je predviđen sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Božanićem, u sjedištu Zagrebačke nadbiskupije.

Patrijarha će primiti i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO