Kacin: Nikolić prvo treba posjetiti Sarajevo

Tomislav Nikolić kazao je da se u Srebrenici desio veliki zločin, ali ne i genocid (EPA)
Tomislav Nikolić kazao je da se u Srebrenici desio veliki zločin, ali ne i genocid (EPA)

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je kako izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o negiranju genocida u Srebrenici može biti povod za zabrinutost.

“Odnos srpskih dužnosnika prema ovom zločinu je vrlo važan i mi ćemo s posebnom pažnjom pratiti rad predsjednika Srbije na polju pomirenja u regiji”, kazao je Kacin u razgovoru za beogradski dnevnik Danas.

Prema njegovim riječima, izjava Nikolića može davati povoda za zabrinutost, ali svakom državnom zvaničniku koji stupa na novu dužnost treba dati određeno vrijeme da se pokaže na djelima.

„Smatram da bi pravi signal bio ako bi Nikolić posjetio prvo glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, a ne Banja Luku, na samom početku svog mandata”, kazao je  Kacin.

Pregovori u Briselu

Nikolić će se 14. juna u Briselu susresti sa predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyem, predsjednikom Evropske komisije (EK) Joseom Manuelom Barrosom i visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Catherine Ashton.

Jedna od najavljenih tema razgovora u Evropskoj komisiji je pitanje regionalnog pomirenja i Nikolićev odnos prema Srebrenici.

Glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen ranije ove sedmice izjavila je da EU
odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja historije tvrdnjama da u Srebrenici nije bilo genocida.

Ona je dodala da EU želi iskren i izravan dijalog s novim predsjednikom Srbije.

Prošle sedmice, Nikolić je u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da “u Srebrenici nije bilo genocida“.

On je kazao da se „u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti”.

Nikolićevo negiranje genocida osudili su i američki State Department, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i drugi.

Oni su istakli kako je Nikolić svojom izjavom ignorirao sudsku kvalifikaciju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Agencije


Povezane

U Srebrenici se dogodio genocid, poruka je EU-a, a o tome će biti riječi na sastanku predsjednika EK-a s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

04 Jun 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO