Izetbegović i Turk odbili poziv Nikolića

Inauguracija novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića proteći će bez većina predsjednika iz regije.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović još u srijedu ponovio da se neće pojaviti na Nikolićevom ustoličenju.

Njegov primjer slijedit će predsjednik Slovenije Danilo Turk.

Potvrdio je to za Al Jazeeru prilikom obilježavanja 100. godišnjice pogibije Bošnjaka u slovenskom mjestu Log pod Mangrtom, izvještava novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Telefonski poziv u Sarajevo

Pod teretom bojkota inauguracije od šefova susjednih zemalja, Nikolić je, kako doznajemo, u srijedu čak telefonski zamolio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da se odazove.

Brammertz: Neprihvatljivi Nikolićevi komentari

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz smatra da “nisu prihvatljivi” nedavni komentari Tomislava Nikolića, koji je negirao genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Podnoseći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), Brammertz je rekao da su Nikolićevi navodi “u suprotnosti s pravnim i činjeničnim otkrićima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde”.

“Takva retorika je korak unazad i pogoršava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je on.

“Idilično mjesto u podnožju Alpa prije 100 godina bilo je jedno od najvećih europskih stratišta. Ovdje je pokopano 859 Bošnjaka, poginulih u bici na Soči u Prvom svjetskom ratu. Stoljeće poslije počast žrtvama odali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i slovenski predsjednik Danilo Turk”, javlja Čorkalo.

Otkrivanje spomenika kao simbolična gesta, a poziv na mir glavna poruka.

Izetbegović kaže: “Godišnjice su ratova, kao što vi rekoste, 20 godina od rata u Bosni i Hrvatskoj, 100 godina od balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, možda je i vrijeme da iz tih iskustava pokušamo napraviti stoljeće mira.”

Turk objašnjava: “Mi bismo rado da to bude stoljeće mira, jer 20. stoljeće bilo je stoljeće rata.”

Posljednji u nizu bio je onaj u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, čije su posljedice i dalje vidljive, a rane još uvijek svježe.

Tadašnju politiku Srbije otvoreno je podržavao Nikolić.

Njegova će inauguracija zato proteći bez slovenskog kolege.

“Poziv sam dobio, ali na inauguraciju neću ići? Zašto? Gledajte, nije pravi trenutak da o tome govorim”, kaže Turk.

Novi poziv na inauguraciju dobio je Izetbegović, i to kasno navečer u srijedu.

“Pozvan sam, čak me i predsjednik Nikolić lično zamolio da dođem. Tražio me jučer telefonom, ali ja sam bio tu, prenio je u kabinet molbu da dođem.To su lijepe poruke s njegove strane”, govori Izetbegović.

‘Prerano je’

Poruke u pravcu pomirenja, smatra Izetbegović, ali za odlazak na inauguraciju, kaže, još je prerano.

“On je čovjek koji je promijenio retoriku, ali da li je promijenio stavove, to će nam morati dokazati u vremenu koje dolazi. Ja se nadam da je promijenio stavove, mi smo susjedne zemlje i treba praviti korake pomirenja, ako je na to spreman, i mi smo spremni. U ovome času to je još uvijek rano, čekat ćemo da vidimo ima li gospodin Nikolić novo lice, novi pristup.”

Na pitanje znači li to da ne ide, Izetbegović odgovara: “Ne!”

Na isti način razmišlja i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji, također, neće na inauguraciju, sve dok, kako je rekao, Nikolić ne pokaže da dijeli ideju zajedničke evropske budućnosti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović potvrdio je u četvrtak da će 11. juna u Beogradu prisustvovati Nikolićevoj inauguraciji.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je u srijedu poručio da će doći na inauguraciju novom srbijanskom predsjedniku.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO