SAD osudile izjavu Nikolića o Srebrenici

Nikolić tvrdi da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, ali ne i genocid (AP)

Sjedinjene Američke Države osudile su izjavu novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je negirao genocid počinjen u Srebrenici, izvijestio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Genocid u Srebrenici nije subjektivno određenje – to je definirano kazneno djelo koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio u konačnim i obavezujućim presudama nekoliko puta. Međunarodni sud pravde je, isto tako, zaključio da je u Srebrenici počinjen genocid. Genocid se ne može pobijati”, navodi se u saopćenju zamjenika glasnogovornika State Departmenta Marka C. Tonera.

“Predsjednik Nikolić ima priliku uspostaviti pozitivan ton u regiji, ali ovakve neutemeljene izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima su kontraproduktivne u promociji stabilizacije i pomirenja u regiji.”

“Pozivamo sve strane da poduzmu odgovorne akcije u podršci saradnji i pomirenju”, stoji u saopćenju.

Reakcije Inzka i EU-a

Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u ponedjeljak je izjavio da je poricanje genocida u Srebrenici “neprihvatljivo i neoprostivo”.

“Poricanje ili relativiziranje ovog zločina predstavljaju uvredu porodicama žrtava, kao i čovječanstvu u cjelini i jedino služe nepotrebnom dizanju tenzija”, kazao je Inzko.

Stav Evropske unije (EU) je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će se naći na dnevnom redu susreta predsjednika Evropske komisije (EK) Josea Manuela Barrosoa s Nikolićem 14. juna u Briselu, saopćila je u ponedjeljak Barrosova glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen.

„Evropska unija odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja historije“, rekla je Hansen.

Nikolić je u intervjuu Televiziji Crne Gore, emitiranom prošlog četvrtka, kazao:

“U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici je bio veliki zločin, koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti.”

Izvori: Al Jazeera i agencije