Radnici Željezare Sisak čekaju poziv

Nazire li se kraj agonije za radnike Željezare Sisak?

Američka kompanija CMC, kao stopostotni vlasnik, prodala je fabriku italijanskoj grupi Danieli za 30,5 miliona dolara.

Kompanija CMC je krajem prošle godine prekinula proizvodnju i objavila odlazak iz Željezare, a bez posla je tada ostalo 913 radnika.

Nakon pola godine na zavodu za zapošljavanje, radnici se nadaju da će novi vlasnik ponovno pokrenuti proizvodnju, a oni se vratiti na posao, iz Siska izvještava novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo.

“Nakon pola godine mirovanja, iz pogona Željezere uskoro bi se moglo ponovno dimiti. Tome se iskreno nada i Šefkije”, javlja Čorkalo.

U Željezari je radio 28 godina, a ove zime, nakon što je CMC prekinuo proizvodnju, ostao je bez posla.

Kupili čeličanu i valjaonicu cijevi

“Zasad čekamo, očekujemo sve kako će bit. Ovo su prodali, pa očekujem da će nas vratit nazad na posao”, kaže Šefkije Duraković, bivši zaposlenik Željezare Sisak. 

Tome se nada još 912 njegovih kolega.

Duraković kaže da će za njega lično to značiti “u jednu ruku spas”.

A spas bi trebala donijeti italijanska grupacija Danieli, novi vlasnik sisačke Željezere.

Riječ je o jednoj od najvećih industrijskih grupacija u Italiji, s godišnjim prihodom većim od tri milijarde eura.

Prema dostupnim informacijama, u Sisku su kupili čeličanu i valjaonicu cijevi, a za postrojenje hladne prerade i dalje se traži kupac.

“U Sindikatu metalaca sisačke Željezare još uvijek nisu dobili službenu obavijest o dolasku novog vlasnika. Vjeruju da bi se, ako ponovno pokrene proizvodnju, na posao moglo vratiti oko 700 radnika”, izvještava Čorkalo.

Investicije u Srbiji

Poziv na razgovor očekuju do kraja sedmice, a sve do tada i dalje su oprezni.

Kod radnika ne žele buditi lažnu nadu.

“Nas interesira što će se događati dalje, da li će se pokretat proizvodnja, hoće li se uložit u investicije. Jer sa svih strana ima raznoraznih glasina i nismo sigurni što i kako. Moramo vidjet njihov strateški plan proizvodnje, na koji se način misli pokretat i s kojim brojem ljudi”, govori Predrag Abramović, glavni povjerenik Sindikata metalaca Željezare Sisak.

To, zasad, ne znaju ni u hrvatskoj Vladi.

Ovo nije prva investicija italijanske grupacije na balkanskom tržištu.

“S Vladom Srbije su prije dva mjeseca potpisali memorandum o investiranju u tvornicu specijalnih čelika u Šapcu u iznosu od dva milijuna eura. Ostaje tek da se vidi – koliko će novca uložiti u nekadašnju perjanicu hrvatske industrije”, izvještava Čorkalo.

Izvor: Al Jazeera