Najava vrućeg političkog ljeta u Makedoniji

Godinu nakon izbornog poraza makedonski socijaldemokrati organiziraju protestne mitinge.

Ljevica izlazi na ulice i traži podršku građana za lokalne izbore, koji trebaju biti održani za 10 mjeseci, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Prvi protestni skup zakazan je za nedjelju navečer u Strumici, gradu na jugoistoku zemlje.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) najavljuju proteste za cijelo ljeto, a njegov predsjednik Branko Crvenkovski poziva građane da podignu glas za budućnost.

“Da ohrabrimo građane koji su uplašeni i plaše se govoriti. Ali u isto vrijeme da ponudimo rješenja za probleme s kojim se suočavaju”, kaže Crvenkovski.

Glavni problem za trećinu građana u državi je siromaštvo.

Ali ovo nije top tema ni vlasti ni opozicije.

Verbalni sukobi

Makedonska javnost je zaokupljena verbalnim sukobom premijera Nikole Gruevskog i opozicionara Crvenkovskog o pitanju ko je patriota, a ko izdajica u pregovorima vezanim uz ime s Grčkom.

“Opozicija neka radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš posao. Mi smo usmjereni prema reformama, modernizaciji i mjerama koje će pomoći građanima”, kaže premijer.

Dok opozicija pokušava pridobiti nezadovoljne građane, a vlast uvjerava javnost da vodi uspješnu politiku, vladajuća albanska Demokratska unija za integracije (DUI) smatra da se pregovori s Grčkom moraju produžiti.

“Moramo se preko tog kompromisa učlaniti u NATO. I VMRO-DPMNE i Gruevski znaju da je to jedina alternativa. Pitanje je koliko će trajati i zbog toga je ovo mučna situacija za sve”, kaže Musa Xaferi, lider DUI-a i zamjenik premijera.

On smatra da, poslije izbora u Grčkoj i formiranja nove vlade, najesen očekuje pritisak međunarodne zajednice da se problem s imenom između Makedonije i Grčke riješi prijedlogom koji neće biti ponižavajući za makedonski narod.

Pregrupiranje snaga

Ali ovakvih najava bez rezultata bilo je i ranije.

Za analitičare je moguće i pregrupiranje političkih snaga u parlamentu.

Analitičar Albert Musliu kaže da je moguće formiranje tehničke vlade u koju bi ušli svi osim VMRO-DPMNE.

“Od jeseni možemo očekivati povećane tenzije u albanskoj zajednici, što će umanjiti manevarski prostor vladajuće DUI i njenih mogućnosti za nereagiranje u rješavanju problema s Grčkom. Ima najava i od opozicije, makedonske, da organizira proteste u septembru. Tako da mislim da nas očekuje veoma vruća jesen”, kaže Musliu.

Opozicija radi na jačanju  opozicijskog bloka ulaskom novih partija.

Susret socijaldemokrata i liberaldemokrata najava je za mogući zajednički nastup na sljedećim izborima.

Izvor: Al Jazeera