Mostar: Samit UNESCO-a u sjeni politike

U Mostaru je u nedjelju održan Deseti samit UNESCO-a na kojem učestvuju šefovi zemalja jugoistočne Evrope.

S naglaskom na kulturno-historijskom i vjerskom naslijeđu, koje bi trebalo biti temelj intenzivnije saradnje između država, ovaj skup je istakao napredak u pomirenju i dijalogu u regiji.

Međutim, samit je ipak pokazao još uvijek postojeće probleme, prije svega u različitim stavovima o Kosovu, iz Mostara izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Samit je trebao naglasiti bolju saradnju putem kulturne i historijske baštine, no baština očito još može biti kamen spoticanja.

Albanski državni čelnik Bamir Topi izrazio je neslaganje što na samitu nema predstavnika vlasti Kosova.

Mimo protokola, albanskom predsjedniku replicirao je na konferenciji za novinare ministar kulture Srbije Predrag Marković i to s planom zaštite baštine na Kosovu.

Dva koraka unatrag

On je optužio Vijeće za zaštitu svjetske baštine UNESCO-a da je neprimjereno ispolitizirano zbog odnosa prema srpskoj baštini na Kosovu.

Uprkos brojnim pomirljivim riječima, na skupu su politika i neslaganje ipak izbili u prvi plan.

Samit je trebao iskazati pohvale regiji za napredovanje, no predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kaže kako je regija otišla dva koraka unatrag.

I to zbog izjava novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o Vukovaru i Srebrenici.

Ne treba gledati unatrag, poručio je makedonski državni čelnik Đorđe Ivanov.

Vruće političke teme u drugi plan gurnuli su i donesenu Mostarsku deklaraciju, koja poziva na toleranciju i dijalog za uspostavu međusobnog povjerenja.

Izvor: Al Jazeera