Mađarska: Čačić nije izuzet od odgovornosti

U svojoj odbrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle (Pixsell)

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje saobraćajne nesreće 2010. godine kada su dvije osobe poginule na autocesti Nađikaniža – Budimpešta, nije izuzet od krivične odgovornosti u Mađarskoj, očitovalo se mađarsko Ministarstvo pravosuđa, na zahtjev lokalnog suda, prenosi agencija MTI.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u aprilu, a Čačić je tada rekao kako je sa više sudske instance zatražena provjera njegovog diplomatskog i službenog statusa.

Čačić: Ne tražim imunitet

Čačić je u nedjelju, preko svoje glasnogovornice, poručio da on lično nije tražio nikakvu zaštitu imunitetom u sudskom procesu koji se protiv njega vodi u Mađarskoj te kako želi sudski proces “odraditi” kao bilo koji drugi građanin.

“Gospodin Čačič još je na prethodnom ročištu rekao kako činjenica da je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade ni na koji način neće utjecati na njegovo ponašanje u sudskom procesu te da će se odazivati na sva ročišta”, rekla je Čačićeva glasnogovornica Ankica Mamić.

Agencija MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja saobraćajne nesreće bio predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS), a u decembru 2011. godine izabran je za prvog potpredsjednika Vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa zaključilo je da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama, kojom se štite službene delegacije tokom boravaka u inostranstvu, jer je on u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti.

Dvoje stradalih

Na Čačića se ne može primijeniti ni Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju krivičnih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, jer se ona odnosi samo na šefove država i članove njihovih porodica u pratnji, objavilo je Ministarstvo.

Čačić je u januaru 2010. godine svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju, koju je vozila Katalin Liptak.

Od posljedica nesreće smrtno su stradali njena 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak.

Nesreću u škodi preživjela je i Zoltanne Hitter.

Na odgođenom ročištu u aprilu očekivao se završetak postupka, čak i izricanje presude, pošto su se na posljednjoj raspravi 25. januara u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica saobraćajnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti.

U svojoj odbrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Izvor: Agencije