Bh. građevinci: Potražnja velika, posla nema

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je podatke prema kojima je potražnja građevinskih usluga firmi iz Bosne i Hercegovine na inozemnom tržištu u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu porasla za gotovo 200 posto.

Prema podacijama Agencije, bh. građevinari su u ovoj godini najviše radili u Evropi.

S druge strane, bh. građevinari kažu da im nikada nije bilo teže, izvještava iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Dok bh. građevinari u svojoj zemlji protestiraju zbog niza problema s kojima se susreću, a koji kulminiraju neplaćanjem njihovih usluga, Agencija za statistiku objavljuje podatke prema kojima su oni gotovo duplo traženiji u inozemstvu u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

“Vrijednost novih narudžbi građevinskih radova u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni kvartal je veća za 182,4 posto”, kaže Fadil Fatić iz Agencije za statistiku.

Podaci Agencije nisu pogrešni, ali bi bilo pogrešno zaključiti da bh. građevinari dobro posluju.

Nerelevantan pokazatelj

Evo i zašto: prošle godine padale su vlade i režimi na najznačajnijim građevinskim tržištima, zemljama Bliskog istoka, a posla, zbog ekonomske krize, nije bilo ni u Evropi.

Stoga podaci Agencije mogu navesti na potpuno pogrešne zaključke, smatra Asmir Dževlan, direktor građevinske kompanije ANS Drive.

“Prošla godina uopšte nije relevantan pokazatelj za bilo kakve statističke procjene. To je sigurno najlošija godina u građevinarstvu u posljednje četiri decenije”, kaže Dževlan.

On ne negira da je bh. građevinska radna snaga interesantna inozemnom tržištu, i to ne samo zbog jeftine radne snage.

U vrijeme bivše Jugoslavije najbolje građevinske firme bile su one bosanskohercegovačke, smatra on.

“Inženjeri iz oblasti građevinarstva sigurno mogu parirati svojim kolegama iz bilo koje zemlje na svijetu koja nudi usluge iz oblasti građevinarstva”, rekao je Dževlan.

Posao od 300 miliona

ANS Drive je u Bosni i Hercegovini izgradio neke od najznačajnijih objekata.

Vrijednost Sarajevo City Centra i Bosnalijeka, samo nekih od njihovih projekata, iznosi blizu 100 miliona eura.

Njihov najvredniji projekat potpisan je u Libiji, a vrijedan je 300 miliona eura.

No, realizacija će pričekati. Libija, koja je nekada bila jedno od najznačajnijih tržišta, za građevinare još uvijek nije sigurno tlo.

ANS Drive, kao i mnoge druge firme, čeka libijske izbore, formiranje stabilne vlade i donošenje državnog budžeta kao garancije za siguran povratak na ovo područje.

Izvor: Al Jazeera