Evropsko vijeće odobrilo pregovore Podgorici

U Briselu boravi crnogorska državna delegacija, predvođena ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom (AFP)

Šefovi država i vlada Evropske unije potvrdili su na samitu u Briselu otvaranje pregovora o pridruživanju Crnoj Gori, saznaju mediji.

“Lijepe vijesti za Crnu Goru – Evropsko vijeće podržalo je odluku o otvaranju pristupnih pregovora ovog popodneva”, napisao je predsjednik Vijeća Herman Van Rumpuy na svom Twitter profilu.

Evropsko vijeće podržalo je preporuku Ministarskog vijeća da se otvore pregovori sa Crnom Gorom, piše u nezvaničnoj verziji zaključaka samita u koju je Tanjug imao uvid.

Očekuje se da ova odluka bude i zvanično objavljena u petak popodne.

Vijeće ministara EU, koga čine šefovi diplomatija, ranije ove nedjelje je odobrilo početak pregovora s Crnom Gorom, ali ta odluka stupa na snagu tek nakon formalne potvrde šefova država i vlada.

Podstrek reformama

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) znači podstrek u pravcu daljih reformi u toj državi, ali i pozitivnu poruku za regiju.

Vujanović je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, kazao da odluka Evropskog vijeća o otpočinjanju pregovora o članstvu sa Crnom Gorom ima historijski značaj.

Ta odluka osigurala je konkurentsku prednost koja će dati zamajac novim investicijama i ukupnom ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, a biće i poticaj čitavoj regiji Zapadnog Balkana, rekao je Vujanović.

Vladavina prava

Pregovori sa zvaničnom Podgoricom počet će otvaranjem poglavlja koja se odnose na vladavinu zakona i osnovna ljudska prava.

Ministri vanjskih poslova država članica EU odobrili su u utorak početak pregovora o pridruživanju Crne Gore Uniji, a tu odluku danas su zvanično potvrdili šefovi vlada i država EU.

Nakon što je odluka o početku pregovora sa Crnom Gorom dobila zeleno svjetlo Evropskog vijeća, tokom popodneva održat će se međuvladina konferencija, koja će predstavljati zvanično otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

Crnogorsku delegaciju na toj konferenciji predvodit će ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

Borba protiv kriminala i korupcije

Šefovi diplomatija EU su, uz preporuku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ministri su ovlastili evropsku policijsku službu Evropol da sačini izvještaj o organiziranom kriminalu u Crnoj Gori, koji će biti uvršten u materijale Komisije tokom procesa monitoringa.

Predstavnici crnogorske vlasti i opozicije pozdravili su raniju preporuku šefova diplomatije država članica EU da počnu pregovori o članstvu sa Crnom Gorom, ali sa različitim očekivanjima od tog čina.

Iz vladajuće koalicije ocijenjeno je da prijedlog da Crna Gora počne pristupne pregovore sa EU predstavlja priznanje posvećenosti te države evropskim integracijama, dok su opozicioni predstavnici naveli da crnogorsko društvo tek očekuju pravi posao u oblasti vladavine prava.

Izvor: Agencije