Najavljeno saslušanje Đukanovića o Telekomu

Milo Đukanović bi mogao odgovarati pred nadležnim parlamentarnim tijelom (Reuters)

Lider Nove srpske demokratije (NSD) i predsjednik Anketnog odbora za ispitivanje korupcije u aferi Telekom Andrija Mandić najavio je mogućnost da bivši crnogorski premijer Milo Ðukanović bude saslušan pred tim parlamentarnim tijelom.

Skupština Crne Gore završila je raspravu o Prijedlogu zakona o parlamentarnoj istrazi i izmjenama akta o tajnosti podataka, a poslanici će se naknadno izjasniti o tim dokumentima.

Pravna norma

Mandić je, u ime predlagača tih zakonskih akata, kazao da je usvajanje dokumenata neophodno kako bi Anketni odbor za ispitivanje privatizacije Telekoma mogao valjano obavljati posao.

“Važno je da imamo pravnu normu po kojoj su oni koji dođu pred Anketni odbor dužni da govore istinu. Siguran sam da ćemo iskoristiti mogućnost da pozovemo Ðukanovića, ali i ostale državne funkcionere koji su učestvovali u privatizaciji Telekoma”, naveo je on.

Prema riječima Mandića, crnogorsko Tužilaštvo do sada ništa nije uradilo na rasvjetljavanju afere Telekom, osim što se, kako je kazao, trudilo zataškati čitavu stvar.

On je ukazao da je afera Telekom neprijatna tema za vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS), odnosno sve one koji su učestvovali u navodnoj korupciji.

Skupština Crne Gore prihvatila je početkom marta opozicionu inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom, što je bio prvi put nakon deset godina da se koristi institut parlamentarne istrage.

Anketni odbor ima osam članova – po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije, a mjesto predsjednika tog tijela pripalo je Mandiću.

U centru pažnje

Privatizacija Telekoma došla je u centar pažnje crnogorske javnosti nakon što su krajem prošle godine američke finansijske vlasti utvrdile da je Deutsche Telekom, preko svoje podružnice Magyar Telekom, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Ðukanović je kazao ranije kako pretpostavlja da je sestra visokog crnogorskog državnog zvaničnika, koja se pominje u spornim ugovorima, njegova sestra Ana Kolarević. 

On je, međutim, rekao da su navodi o umiješanosti njegove sestre ili njega u bilo kakvoj korupciji notorna glupost.

Izvor: Agencije