Crna Gora počinje pregovore s EU-om

Evropsko vijeće općih poslova odlučilo je u utorak u Luksemburgu preporučiti početak pregovora s Crnom Gorom u petak.

“Cijenim preporuku evropskih ministara za otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, koju u petak treba potvrditi Evropsko vijeće” napisao je evropski komesar za proširenje Štefan Fule na svom statusu na društvenoj mreži Twitter.

Formalna odluka o otvaranju pregovora bit će saopćena 29. juna, na zasjedanju Evropskog vijeća, koje počinje u četvrtak u Briselu.

‘Organizirani kriminal’

Šef diplomatije Švedske Carl Bildt ranije je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio zašto ta zemlja ima negativan stav kada je u pitanju otvaranje pregovora s Crnom Gorom.

“Svi smo zabrinuti zbog organiziranog kriminala i korupcije na cijelom Balkanu. Oni koji poznaju tu regiju posljednjih decenija to dobro znaju, a problem je posebno ozbiljan u Crnoj Gori. To se u određenoj mjeri može vidjeti u izvještaju komesara i u pregovaračkom okviru. No, o svemu ćemo razgovarati”, rekao je tada Bildt.

Raniji stav Evropske komisije (EK) je bio preporuka Vijeću ministara EU-a da počne pregovore s Podgoricom, ali je u izvještaju od 23. maja ukazala i na “neka bitna kašnjenja u primjeni reformi za uspostavljanje pravne države i temeljnih sloboda”.


Katarina Drlja uživo iz Brisela

Dugi aplauz u Skupštini

Predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić pozdravio je u utorak odluku Vijeća ministara Evropske unije da preporuči početak pregovora o članstvu Crne Gore u EU-u, ocjenjujući da je to rezultat rada čitavog crnogorskog društva.

Krivokapić je nakratko prekinuo skupštinsku raspravu o radu ombudsmana kako bi poslanicima saopćio vijest da je Crna Gora dobila zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU-om, što su poslanici i vlasti i opozicije pozdravili dugim aplauzom.

Predsjednik Parlamenta je kazao da je otvaranje pregovora sa EU-om rezultat rada čitavog crnogorskog društva.

Priznanje za sve subjekte društva

Odluka o otvaranju pregovora Crne Gore sa EU-om visoko je priznanje za državu i sve subjekte društva koji su pomogli crnogorskim integracionim uspjesima, ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.

On smatra da je odluka važna za regiju i znači ohrabrenje drugim državama da intenziviraju aktivnosti u procesu ubrzanja pristupanja EU-u.

“Takođe, ona ima i svoje značenje za Evropsku uniju jer pokazuje da se pristupni pregovori nastavljaju na prostoru Zapadnog Balkana i da nakon pristupanja Hrvatske proces pregovaranja za Zapadni Balkan nije prekinut”, rekao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je kazao da u tom smislu odluku ocjenjuje kao kapitalno vrijednu i uvjeren je da će svi subjekti društva nastaviti aktivnosti kako bi pristupni pregovori išli što brže.

Izvor: Agencije


Povezane

Konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala bit će od ključnog značaja za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

Published On 13 Dec 2011

Samo kao dio EU region će imati punu stabilnost, a građani njegovih zemalja perspektivu boljeg života, kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Published On 30 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO