Mostarci raseljeni u vlastitom gradu

Blizu 145.000 porodica širom Bosne i Hercegovine čeka obnovu svojih domova. Od obećane obnove 40.000 stambenih objekata do danas je završeno samo 3.500.

U Mostaru, teško razrušenom u ratu, na obnovu i povratak u svoje domove samo u centralnom dijelu grada, još čeka više od 470 porodica, saznaje Al Jazeerin novinar Sanel Kajan.

Nada u povratak

Antonija Mustapić ima stan u neuseljivoj zgradi, u kojoj su obnovljeni samo vanjski zidovi.

“Evo, i sami možete vidjeti u kakvom stanju je ovaj stan… Ni struja, ni voda, ni kanalizacija nisu priključeni. Kako čovjek može useliti u ovakav stan i kako može živjeti ovdje?”, pita se bivša stanarka Šantićeve ulice.

Realizacija projekta obnove u ratu porušenih zgrada napreduje sporo, zbog čega su pojedini stanari već počeli gubiti nadu da će ikada useliti u svoje stanove.

Mustapić više od 19 godina čeka na povratak u svoj dom.

Nedostatak sredstava

Još 2007. godine Grad Mostar, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i vlade oba bh. entiteta potpisali su sporazum o zajedničkom udruživanju finansijskih sredstava za rekonstrukciju i obnovu stambenih zgrada u centralnom dijelu Mostara, a danas, pet godina kasnije, obnova nije dovršena.

Grad Mostar tvrdi da nema dovoljno finansijskih sredstava kako bi nastavio proces obnove.

Samo u centralnoj gradskoj zoni 470 porodica čeka na obnovu svojih domova. Mnogi od njih, u stanju socijalne potrebe, plaćaju skupe stanarine.

U proteklom periodu došlo je i do znatne devastacije unutrašnjosti zgrada.

“Ako ovako nastave s izgradnjom zgrada, mislim da nećemo dočekati da imamo zidove”, kaže Esad Pašalić, bivši stanar Šantićeve ulice.

Moj dom

Sporost nadležnih vlasti i svojevrsna stagnacija u obnovi posljednjih godina natjerali su građane Mostara, raseljene u vlastitom gradu, da formiraju udruženje Moj dom, čiji je osnovni zadatak pomoći obnovu porušenih objekata.

Ovo udruženje podnijelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK-a protiv Grada Mostara, jer nije ispoštovao projekt vrijedan više od šest miliona eura koji je bio namijenjen za adaptaciju porušenih stambenih zgrada.

“Iz sredstava namijenjenih obnovi i povratku obnovljena je Muzička škola. Napravljeno je oko 30 novih nadograđenih stanova i to su sumnje koje su nas nagnale da podignemo tužbe protiv Grada Mostara i gradonačelnika”, ističe predsjednik udruženja Muradif Kurtović.

U sklopu projekta obnove u Mostaru na obnovu još uvijek čeka blizu 3.200 stambenih jedinica, a na useljavanje u svoje prijeratne domove čeka više od 12.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO