Srbiju poklopio novi val poskupljenja

Srbiju je ovog mjeseca zadesio novi val poskupljenja.

Poskupjeli su meso i mesne prerađevine, jestivo ulje, bezalkoholna pića i sokovi.

Porasle su cijene i “kućne hemije” i kozmetika pojedinih proizvođača.

Najavljuje se dodatni rast cijena drugih artikala.

U BiH 421, u Crnoj Gori 487 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u Bosni i Hercegovini za april ove godine iznosila je 412 eura, što pokazuje nominalni pad za 0,6 posto u odnosu na decembar 2011. godine.

Prosječna mjesečna bruto plata u Bosni i Hercegovini za april ove godine iznosila je 645 eura, što pokazuje nominalni pad od 0,6 posto u odnosu na decembar 2011. godine.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je u Crnoj Gori iznosila 487 eura, 0,8 posto manje u odnosu na april.

Prosječna neto zarada je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 1,7 posto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 0,6 posto.

Mjesečna inflacija u maju, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,8 posto, dok je godišnja bila 3,6 posto.

Kako građani Srbije reagiraju na ova poskupljenja, iz Beograda javlja reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

S mjesečnim prosjekom od oko 400 eura, građani Srbije jedva pokrivaju i elementarne životne potrebe.

“Ono što je nekad bilo 100 dinara, sada je 1.000”, kaže Beograđanka Olivera Glišić.

Prema aktuelnim statistikama, prosječnu mjesečnu platu četveročlana prodica potroši već na osnovnim potrošačkim stavkama: komunalije 200 eura, meso i mlijeko 100 eura, gradski prevoz 60 eura.

Nova zaduženja

Novi val poskupljenja dodatno je uzdrmao već ionako oslabljenu realnu platežnu moć potrošača.

Natjerao ih je na izmjenu prioriteta i gurnuo u nova zaduženja, potrošače kredita.

“To je velika opasnost za potrošače. Bilo bi korektnije da se oni upozore na činjenicu da dolaze teža vremena i ne treba olako ulaziti u nova zaduženja”, kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Jedno od rijetkih rješenja za premoštavanje aktuelnih ekonomskih problema su zelene pijace.

“Ja ne znam kako drugi ljudi žive, ali mi se jedva prehranimo, dok platimo ono što su nam redovni troškovi za stan, struju, telefon…”, veli Olivera Glišić.

“Sve manje novca ostaje za te, uslovno rečeno, neobavezne stvari – putovanja, odmori… Sve više se troši para na onaj goli život”, kaže Beograđanin Mladen Tomić.

“Kvalitet života se već konstantno godinama menja. Na čiju štetu. Pa valjda vi to dobro znate, na štetu onih koji najmanje imaju”, veli Franc Edica.

Veliki ekonomski izazovi

Razloge za povećanje cijena proizvođači objašnjavaju konstantnim slabljenjem dinara i poskupljenjem sirovina i poručuju da je ono, ipak, manje od realnih potreba.

“Kad je promet u padu, onda je nemoguće realizovati neku veću cenu, jer je promet slab i sa već postojećim cenama. Tako da možemo reći da imamo izvesno povećanje cena, ali ne toliko koliko bi trebalo da bude, jer se time privrednicima smanjuje zarada, smanjuje im se profit”, izjavio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Ima i onih proizvođača koji razmišljaju i postupaju drugačije.

“Kupovna moć je opala, tako da nismo podizali cene i nećemo ih podizati u nekom daljem periodu”, kaže Branislav, prodavac.

Pred novom vladom stoje veliki ekonomski izazovi, a analitičari procjenjuju da, kakva god bila njena izlazna stragija, Srbiju očekuje duži period smanjivanja ionako oslabljene potrošnje.

Izvor: Al Jazeera