EULEX potvrdio: Asanaj izvršio samoubistvo

Sahrana obavljena uz najviše državne počasti (botasot.info)

Prištinska televizija Kohavision je, pozivajući se na neimenovani izvor u EULEX-u, koji je prisustvovao obdukciji tijela Dine Asanaja, potvrdio izvještaj Odjeljenja za sudsku medicinu Ministarstva pravde Kosova da je riječ o samoubistvu.

Asanaj je 14. juna oko 12.30 dovezen u Kliničko-bolnički centar u Prištini sa ranama opasnim po život i hitno je operiran.

Preminuo je dva sata kasnije.

Kosovski mediji izvijestili su ranije da je Asanaj ubijen, pozivajući se na izvore bliske procesu obdukcije, koji su isključivali mogućnost samoubistva, budući da je preminuli primio više uboda i nije mogao izvršiti samoubistvo.

Obdukciji, koju su izvršili stručnjaci Odjeljenja sudske medicine, prisustvovali su i stručnjaci za sudsku medicinu EULEX-a, kao i glavni okružni tužilac u Prištini i tužilac EULEX-a.

Sahrana u Prištini

Asanaj je sahranjen u petak na gradskom groblju u Prištini, uz visoke vojne i civilne počasti .

Sahrani je prethodila komemorativna sjednica Skupštine Kosova, na kojoj je predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi istakao ogroman doprinos koji je Asanaj dao razvoju Kosova.

Na sahrani je govorio zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi, koji je posebno naglasio veliki Asanajev doprinos tokom rata i u poslijeratnoj obnovi Kosova.

U posljednje dvije sedmice Asanaj je spominjan kao osoba koja je tražila četiri miliona eura vlasniku prištinskog hotela “Grand”, kojem je hotel oduzet jer nije ispunio ugovorne obaveze preuzete prilikom privatizacije objekta.

Asanajevo ime je dovođeno u vezu s još nekim korupcionaškim aferama.

Izvor: Agencije