Struja u Srbiji će poskupjeti 80 posto

Krađa električne energije umanjuje prihode EPS-a za oko 65 miliona eura godišnje

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je da struja u naredne dvije do tri godine mora poskupjeti čak do 80 posto.

On objašnjava da se to mora dogoditi da bi Srbija i dalje imala dovoljno električne energije, koja je najjeftinija u Evropi.

Računica pokazuje da bi poskupljenje struje za oko dva eurocenta, sa pet na sedam eurocenti po kilovat-satu, što ne bi trebao biti veliki namet na budžet građana, donijelo EPS-u oko 600 do 700 miliona eura prihoda za nove blokove.

Marković je za beogradsku Politiku kazao da bi time bila povećana sigurnost u snabdijevanju električnom energijom, jer je prosječna starost proizvodnih kapaciteta EPS-a 39 godina.

On je rekao da oni koji u Srbiji ne plaćaju struju najčešće nisu sirotinja, kao i da krađa električne energije umanjuje prihode EPS-a za oko 65 miliona eura godišnje, ili za dva do tri posto ukupne proizvodnje struje.

Marković kaže da je u prvom kvartalu ove godine od prodate električne energije ostvaren prihod u iznosu od 414 miliona eura, a trebao je biti veći od 420 miliona eura.

On dodaje da nenaplaćena potraživanja od privrede i građana iznose 770 miliona eura.

Izvor: Agencije