Posjeta vojne bh. delegacije SAD-u

Bh. delegacija je razgovore vodila i u Pentagonu (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Delegacija Ministarstva obrane (MO) i Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine boravila je u Washingtonu i Marylandu protekla četiri dana.

Razgovori su se vodili od State Departmenta do Pentagona, položen je i vijenac na grob Neznanog junaka u Arlingtonu, a posebno mjesto je zauzela suradnja između OSBiH i Nacionalne garde savezne države Maryland, gdje se na obuci nalazi desetak bh. vojnika.

Vodeća tema na razgovorima u State Departmentu bio NATO savez.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Muhamed Ibrahimović kaže kako je u odnosu na summit u Chicagu proces približavanja NATO savezu bio pun optimizma, ali da posljednje političke prepreke otežavaju taj proces i veliko su razočaranje i za Ministarstvo, i američke saveznike.

“U odnosu na Chicago možemo govoriti o tome da su procesi koji su pokrenuti i koji su donosili optimizam i za nas, i za američku administraciju poslije potpisivanja političkog sporazuma u Banji Luci između šest stranačkih lidera, sada u zastoju. Sporazum o vojnoj imovini još nije implementiran, a upravo je njegova implementacija posljednji uvjet za pokretanje MAP-a, odnosno akcionih planova u pripremama za ulazak u NATO savez. To je Amerikance razočaralo, a nama je prepreka za realizaciju mnogih drugih programa”, kazao je Ibrahimović.

Uspješna saradnja

Američka vlada je već dala 12 milijuna dolara pomoći OSBiH, a sada je dogovorena nova pomoć od četiri milijuna dolara pomoći.

“To je pomoć OSBiH u procesu deminiranja, što je od opšteg interesa i za stanovnike i civilne strukture u Bosni i Hercegovini. Drugo važno pitanje koje opterećuje OSBiH je rješavanje pitanja viška municije, minsko-eksplozivnih sredstava i naoružanja. Treće pitanje je modernizacija OSBiH”, rekao je general-pukovnik Miladin Milojčić, načelnik Združenog stožera OSBiH.

Milojčić je u Pentagonu razgovarao s načelnikom Združenog stožera američkih oružanih snaga, generalom Martinom Dempseyom.

Suradnja s Marylandom traje već godinama i ona bi trebala rezultirati zajedničkim slanjem jedne skupine bh. vojnika u Afganistan.

Nacionalna garda u Marylandu daje svoj doprinos i izvan vojnih pitanja, pomogla je u rekonstrukciji nekoliko povratničkih škola u Bosni Hercegovini, trenutno rade na rekonstrukciji vodovoda u Bosanskoj Krupi.

Sada je dogovarana suradnja u oblasti obrazovanja između sveučilišta Maryland, s jedne, te Sarajevskog i Tuzlanskog univerziteta, s druge strane.

Izvor: Al Jazeera