Kosovo: KFOR zatvorio prelaz kod Brnjaka

Komanda međunarodnih snaga ističe da je akcija potpuno u skladu s KFOR-ovim zadatkom (Reuters)

KFOR je u subotu okončao akciju zatvaranja “nezvaničnog prelaza” u blizini Brnjaka, koja treba doprinijeti mirnom i sigurnom okruženju, tako što će se spriječiti nezakonite prelaske, navodi se u saopćenju međunarodnih snaga na Kosovu i dodaje da tokom akcije nije bilo incidenata.

Od 5.30 sati KFOR je, kako je saopćeno, uspostavio nekoliko kontrolnih punktova i nekoliko lokacija je osigurao uz pomoć kordona.

Ova akcija je izvedena kako bi se “fizički zatvorio nezvaničan prelaz”, navodi se u saopćenju KFOR-a.

“Nakon okončanja akcije, kontrolni punktovi i kordoni će biti povučeni”, dodaje se u saopćenju.

“Nezvanični prelaz” je na kratko bio neprohodan, kako bi KFOR mogao postaviti prepreku, a akcija je potpuno u skladu sa KFOR-ovim zadatkom, ističe komanda međunarodnih snaga.

Alternativni putni pravac preko ovog sela bio je dug oko tri kilometra i zaobilazio je jedan od dva zvanična prelaza na sjeveru Kosova – Brnjak.

Ranjene dvije osobe

Magistralni putni pravac Kosovska Mitrovica – Ribariće u mjestu Zupče od osam sati je blokiran.

KFOR je blokirao i putni pravac Zvečan – Zubin Potok, na punktu Jagnjenica, a na obje lokacije vojnici su razvukli bodljikavu žicu i postavili oklopna vozila.

Dvije osobe u grupi koja se okupila u mjestu Štuoce na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće ranjene su gumenim mecima, ali su, poslije ljekarske intervencije u hitnoj pomoći, puštene kućama.

U mjestu Štuoce, u blizini brane Gazivode, okupio se veći broj Srba, nakon što su vojnici KFOR-a u tom mjestu blokirali magistralni pravac Kosovska Mitrovica – Ribariće.

Italijanski vojnici KFOR-a su preko razglasa zatražili od okupljenih da ne prilaze i da ostanu na distanci.

Izvor: Agencije