Odbrambena saradnja Hrvatske i Kosova

Agim Ceku: "Hrvatsku smatramo liderom, vojnom, političkom, kulturnom, privrednom i sportskom silom." (AFP)

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i ministar snaga sigurnosti Kosova Agim Ceku potpisali su u petak u Zagrebu sporazum o odbrambenoj saradnji kojim se jačaju veze dvije vojske na području vojne industrije, obuke i zajedničkih vojnih vježbi.

“Potpisivanjem sporazuma ostvario mi se životni san da kosovska vojska koju stvaram i Hrvatska vojska kojoj sam pripadao, surađuju na temelju prijateljstva”, izjavio je na konferenciji za novinare Ceku, koji ima čin brigadira Hrvatske vojske. 

“Mi Hrvatsku smatramo liderom, vojnom, političkom, kulturnom, gospodarskom, sportskom silom i jako smo zainteresirani za razvoj suradnje na svim područjima”, dodao je Ceku.

Kotromanić je kazao da je Hrvatska potpisala slične sporazume sa nizom susjednih zemalja i istakao njihovu regionalnu važnost.

Jačanje sigurnosti u regiji

“Spremni smo pomoći sigurnosnim snagama Kosova, a sporazum će doprinijeti jačanju sigurnosti u cijelog regiji”, rekao je hrvatski ministar i najavio da će tokom godine posjetiti Kosovo.

U aprilu je general Drago Lovrić, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio Oružane snage Kosova. Tom prilikom razmatrane su mogućnosti saradnje između Hrvatske vojske i Kosovskih sigurnosnih snaga, edukacije, obuke  i standardizacije.

Tada je rečeno da je preduslov za ostvarenje takve sradnje potpisivanje tehničkog sporazuma, što je u četvrtak i učinjeno.

Na Kosovu se nalazi 20 pripadnika Hrvatske vojske a u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a i angažirani su na transportu ljudi i opreme za potrebe te vojne misije NATO-a.

Izvor: Agencije