Kosovo: Ubijen šef Agencije za privatizaciju

U toku je obdukcija Hasanijevog tijela (koha.net)

Prvi rezultati pregleda tijela Dina Asanaja, šefa kosovske Agencije za privatizaciju, isključuju mogućnost samoubistva, budući da je preminuli primio više uboda i nije mogao izvršiti samoubistvo.

“Najmanje sedam ubodnih rana evidentirano je na Asanajevom tijelu”, saznaju kosovski mediji iz medicinskih izvora.

Izvor blizak procesu autopsije, kaže da broj ozljeda isključuje samoubistvo kao opciju.

Međutim, izvor je rekao da se obdukcija mora obaviti i sačekati službeni izvještaj o ovom slučaju.

Uspješan biznismen

Predsjednik Upravnog odbora kosovske Agencije za privatizaciju preminuo je u četvrtak, nekoliko sati pošto ga je nepoznati napadač izbo u njegovoj kući u prištinskom naselju Međunarodno selo, saopćila je policija ne navodeći moguće motive ubistva.

Osim što je bio na čelu agencije koja se bavi prodajom državnih kompanija, Dino Asanaj je bio poznat i kao uspješan biznismen koji je izgradio novo naselje sa više od 100 luksuznih vila u predgrađu Prištine.

Policija je prve informacije o napadu dobila od Urgentnog centra prištinskog Kliničko-bolničkog centra, gdje je Asanaj prevezen. Urgentni centar je potvrdio da je Asanaj preminuo oko 14 sati.

“Prije nego što je prebačen u bolnicu, pacijent je izgubio dosta krvi zbog rana na vratu i lijevom dijelu grudi“, kazao je lokalnim medijima hirurg Mehmet Maxhuni.

Sporne privatizacije

Posljednjih nedjelja Asanajevo ime se povezivalo sa optužbama dvojice vlasnika velikih firmi, hotela “Grand” u Prištini i živinarske farme u Lipljanu, navode albanski mediji.

Oni su tvrdili da je Asanaj od njih tražio milionske iznose kako im ne bi oduzeo preduzeća koja navodno nisu ispunila ugovorene obaveze prema Kosovskoj agenciji za privatizaciju.

Kosovska vlada osudila je ubistvo kao napad na Asanaja, kosovsko društvo i državne institucije. Policija vodi istragu, ali još uvijek niko nije uhapšen.

Američka karijera

Dino Asanaj (52) rođen je Peći. U Beogradu je 1982. godine diplomirao, a kasnije je emigrirao u SAD i osnovao firmu u New Yorku.

Tokom svoje karijere, Asanaj je organizirao i učestvovao u raznim ulaganjima i ekonomskim konferencijama u SAD-u i na Kosovu.

U toku rata na Kosovu i nakon toga, obavljao je dužnost predstavnika Vlade i predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Sjedinjenim Američkim Državama.

U to vrijeme bio je savjetnik delegacije Rambouillet konferencije, uglavnom za pitanja migranata.

U posljednje vrijeme Asanaj je vodio planiranje i izgradnju Međunarodnog sela u Prištini.

Izvor: Agencije