Jeremić obznanio svoj tim za UN

Ministar vanjskih poslova Srbije nije htio komentirati navode da ulazi u zgradu na East Riveru kao 'ruski čovjek' (AFP)
Ministar vanjskih poslova Srbije nije htio komentirati navode da ulazi u zgradu na East Riveru kao 'ruski čovjek' (AFP)

Ministar vanjskih poslova Srbije i novoizabrani predsjedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić potvrdio je da će u njegovom timu na East Riveru biti bivši šefovi diplomatije Italije i Španije Franco Frattini i Miguel Angel Moratinos, kao i da razgovara s još nekoliko “zvučnih imena”, među kojima su i “utjecajni ljudi iz Rusije”.

„Predsedavanje Srbije u UN neće proći nezapaženo. Biće ojačano zvučnim imenima i jakim timom koji će biti dosta vidljiv na svetskoj sceni”, rekao je Jeremić za medije u Srbiji.

Na pitanje da li bi njegovo predsjedavanje u New Yorku moglo dovesti do podjela u Generalnoj skupštini, kao što je skoro podijeljeno bilo i glasanje u kojem je izabran, Jeremić je istakao da je vanjska politika Srbije “taj referendum dobila”.

‘Ruski čovjek’

“Mi smo predsedavajući celog sveta i ponašaćemo se u skladu sa interesima sveta. Moramo biti pomiritelji. Ovo je bila jedna vrsta izjašnjavanja o spoljnoj politici Srbije i taj referendum je dobijen”, kazao je Jeremić.

Upitan da li ulazi u zgradu na East Riveru kao “ruski čovjek”, kako to komentiraju mnoge zapadne zemlje uključujući SAD, Jeremić je kazao da ne može odgovarati na takva pitanja. 

“Ko gubi, ima pravo da se ljuti. Izabrani smo da predvodimo UN, što podrazumeva vrstu dostojanstva koja mi onemogućava da odgovorim na takvu vrstu pitanja”, kazao je on. 

Izvor: Agencije


Povezane

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda upravo je objavljeno kako je novi predsjedavajući skupštine Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije. Uživo iz New Yorka javio se reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO