Ljubljanska banka, pa ugovor Hrvatske s EU

Erjavec: U Sloveniji računamo da će zaplet biti riješen na razuman način (AFP)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da njegova zemlja želi što prije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom (EU), ali da postoji “neriješen zaplet” oko hrvatskih štediša Ljubljanske banke, koji je potrebno riješiti.

On je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) rekao da je o prilikama na Zapadnom Balkanu i pristupanju Hrvatske EU-u u srijedu, prilikom posjete Berlinu govorio s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom, kojem je garantirao da Slovenija želi što prije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, ali da postoji neriješen zaplet oko štediša Ljubljanske banke.

“U Sloveniji računamo da će zaplet biti riješen na razuman način i u skladu s obavezama koje je Hrvatska već dala, a to znači u okviru pregovora o sukcesiji”, kazao je Erjavec.

Slovenija insistira na tome da je pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije nakon raspada nekadašnje SFRJ povezano s preuzimanjem garancija za tu štednju, te da jamstva treba preuzeti po teritorijalnom načelu gdje su banke djelovale, neovisno o tome gdje je bilo sjedište matične banke.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Zoran Milanović i Janez Janša na sastanku u Mariboru sredinom maja izjavili su da su odnosi između dviju zemalja dobri, te da ih nije narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke. Razlog je taj što se ništa ne mijenja, budući da obje Vlade poštuju obaveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Milanović je dodao da ozbiljnih otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske nema, nego da postoje neka tehnička pitanja, koja će se rješavati na tehničkoj razini.

Hrvatska je ranije utvrdila da tema Ljubljanske banke nema nikakve veze s ratifikacijom pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a u slovenskom Parlamentu, Državnom zboru.

Izvor: Agencije