‘Kraljevima smeća’ cvjeta posao

Bivša ministrica zaštite okoliša Hrvatske, Mirela Holy, nakon što je podnijela ostavku zbog spornog e-maila, rekla je kako su joj prijetili takozvani “kraljevi smeća”.

Riječ je o kompanijama koje posljednjih godina u Hrvatskoj ostvaruju astronomske profite upravo na raznim vrstama otpada.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, mnoge nevladine udruge smatraju kako je u odlasku ministrice previše slučajnosti, jer je nizom novih zakona planirala uvesti red u taj sektor, te je smetala mnogima.

Veliki profiti

U Hrvatskoj je registrirano 450 kompanija koje se bave prikupljanjem i obradom različitih vrsta otpada. Njihov je broj u posljednjih pet godina narastao za 55 posto, a najviše je onih koje se bave metalom.

“Cios grupa najveće je poduzeće koje se bavi prikupljanjem i obradom otpada. Samo u ovoj tvrtki, članici CIOS grupe koja se bavi metalom, od 2005. do 2009. godine prema objavljenim podacima imali su prihod od 284 milijuna eura”, kaže Kiseljak.

Posao cvjeta i onima koje se bave PET ambalažom. Zoran Gobac, poznatiji kao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, suvlasnik je poduzeća Drava International, koje se bavi upravo PET ambalažom.

On tvrdi da će ove godine imati više od 40 miliona eura prihoda.

Zbog toga što ih neki dovode u vezu s prijetnjama ministrici, već su angažirali advokata.

“Mi smo spremni istoga trenutka svi se podvrgnuti poligrafskom vještačenju da li smo mi ikom prijetili. Međutim, u ovom trenu se samo prijeti nama. Mi smo mali miševi u ovoj cijeloj bici, na koju treba netko baciti pozornost da se stvari koje se događaju ne izvuku ispod tepiha”, kaže Gobac.

Nevladine udruge tvrde da su ispod tepiha veliki profiti, te da se oko toga vodi bitka.

Kako je izvijestila Kiseljak, planiranim zakonskim izmjenama, između ostalog, Holy je namjeravala uvesti obavezu prikupljanja i odvajanja otpada za sve građane. Time bi se količina otpada znatno smanjila.

„Primjerice, samo u Zagrebu, na godinu se proizvede 380.000 tona komunalnog otpada. Kada bi se on odvajao i reciklirao, količina bi se smanjila na 60 do 70.000 tona.“

Prijedlozi novih zakona

Bernard Ivčić iz Zelene akcije tvrdi da je otpad sasvim sigurno jedan od najunosnijih biznisa.

„Tvrtkama koje se bave prikupljanjem otpada nije u interesu da se poveća količina reciklaže, jer ako se poveća količina reciklaže, onda se količina otpada koji dolazi smanjuje.”

„Osim smanjivanja količine otpada, bivša je ministrica trima novim zakonima, uz pedesetak podzakonskih akata, planirala uvesti red u cijeli sustav gospodarenja otpadom i zaustaviti nelegalne profite. Njezin odlazak, zbog e-maila starog tri mjeseca, za mnoge stoga nije slučajan“, izvijestila je Kiseljak.

Holy je dala ostavku nakon što je u medije procurio e-mail u kojem je predsjednika uprave Hrvatskih željeznica molila da poštedi otkaza suprugu jednog stranačkog kolege.

Hrvatski sabor u srijedu je izglasao člana Socijaldemokratske partije Mihaela Zmajlovića za novog ministra zaštite okoliša.

Podršku su mu iskazala 83 zastupnika i zastupnice vladajuće koalicije. Opozicija je bila dijelom protiv, a dijelom suzdržana.

Holy je ranije ove sedmice hrvatskom Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv jedne ili više nepoznatih osoba koje smatra odgovornim za kršenje njenih ustavnih prava.

Uprava Hrvatskih željeznica je, također, podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe, kako bi se što prije utvrdilo ko je i kako dostavio novinaru Hrvatske televizije ličnu elektronsku korespondenciju između Holy i predsjednika Uprave HŽ Holdinga Renea Valčića. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Hrvatski premijer Zoran Milanović u manje od pola godine mandata na sto je primio drugu ostavku člana Vlade. Poslije ministra prometa i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy odstupila je s dužnosti. Razlog – nepotizam. Međutim, nije to jedini propust u Vladi. Na udaru kritika je i sam premijer i to jer je proveo vikend kao gost […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO