HDZ smijenio Kosor i Šeksa u Saboru

Šeks i Kosor: Poslanici Sabora shodno dosadašnjoj praksi trebalo bi da prihvate odluku HDZ-a (AFP)
Šeks i Kosor: Poslanici Sabora shodno dosadašnjoj praksi trebalo bi da prihvate odluku HDZ-a (AFP)

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koja je od decembra 2011. u opoziciji, u večernjim satima u utorak je sa potpredsjedničkih mjesta u Saboru smijenilo doskorašnju šeficu stranke Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa. 

Odluka je dnesena nakon tri i po sata zasijedanja sa samo dva uzdržana glasa i bez ijednog protiv, od ukupno 28 članova Predsjedništva. 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da je Kosor smijenjena zbog gubitka na izborima, ali i zato što nakon stranačkog poraza nije ponudila ostavku na to mjesto, što je bio moralni čin. 

Na potpredsjednička mjesta u Saboru HDZ će predložiti Tomislava Čuljka i Željka Rajnera. 

Bez degradacije

Karamarko je rekao i da Kosor i Šeks neće biti degradirani, navodeći da će im se ponuditi mjesta šefa nekog od saborskih odbora. 

Karamarko je pobijedio na izborima za predsjednika HDZ-a 20. maja ove godine, dok Kosor nije ušla ni u drugi krug. 

Šeks, koji je bio njen bliski saradnik, također nije izabran u rukovodstvo stranke. 

Od pet potpredsjedničkih mjesta u Saboru, vladajuća Kukuriku koalicija ima tri, a opozicija dva mjesta, s tim da je oba mjesta dobio HDZ kao ubjedljivo najjača stranka u opoziciji. 

Poslanici Sabora, shodno dosadašnjoj praksi, trebalo bi da prihvate odluku HDZ-a. 

Na pitanje kada će prijedlozi o smjeni Kosor-Šeks biti na dnevnom redu Sabora, Karamarko je rekao kako to očekuje vjerovatno u petak.

Također, rekao je i to kako se ne boji da će izgubiti dio onih zastupnika koji su bili skloni Kosor i Šeksu, naglasivši kako je u toku konsolidacija stranke. Dodao je kako je u Osijeku posljednjih dana u HDZ ušlo 80 novih članova.

Karamarko je potvrdio i kako su u utorak na Predsjedništvu imali i prezentaciju advokata koji zastupaju HDZ u slučaju Fimi medija, jedne od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj.

Optuženi u ovom predmetu, među kojima je i HDZ, terete se za izvlačenje blizu 10 miliona eura iz državnih institucija i kompanija.

Članovima Predsjedništva je prezentirano trenutno stanje tog predmeta kako bi se možda, kazao je, već na idućoj sjednici Predsjedništva moglo dogovoriti šta dalje.

„Postoji opcija nagodbe s Državnim odvjetništvom i vidjet ćemo koje bi to bile kondicije i uvijeti, a postoji i opcija da se i dalje borimo do kraja, no moram priznati da nama dugotrajno razvlačenje stranke na optuženičkoj klupi ne odgovara“, rekao je Karamarko, izrazivši uvjerenje kako će sigurno naći neko dobro rješenje.

„Nema kolektivne stranačke odgovornosti, a pojedinci koji su počinili kriminal neka odgovaraju“ poručio je predsjednik HDZ-a.

Cijena advokata

„HDZ ne može biti na optuženičkoj klupi. Može se u jednom dijelu priznati odgovornost pravne osobe, ali ne i krivica“, rekao je Karamarko, dodavši da HDZ nije kolektivno nikog pljačkao niti je radio malverzacije.

Kosor je u aprilu izjavila kako nikada neće biti nagodbe s Državnim odvjetništvom.

Karamarko nije htio novinarima precizirati koliko ih koštaju advokato, niti hoće li mijenjati ugovor s njima.

„To ovisi o tome koje ćemo korake dalje poduzeti“, kazao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je suđenje za jednu od najvećih korupcijskih afera Fimi mediju. Sudi se nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj, a donedavno vladajućoj političkoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Tereti ih se za nelegalno izvlačenje gotovo 10 miliona eura iz državnih i privatnih kompanija. Oni su prema optužnici završili u HDZ-u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO