Advokati obustavili rad u znak protesta

Advokati u Srbiji su tokom utorka obustavili rad u znak protesta zbog napada na kolegu Nenada Vukasovića. Njemu su u petak dva još nepoznata, maskirana napadača sipala kiselinu u oči.

U posljednje dvije godine u Srbiji se desilo 15 napada na advokate.

Vukasović se oporavlja u Kliničkom centru Srbije na očnoj klinici. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali ljekari još ne mogu dati prognoze kada bi mogao otići kući i bore se da mu sačuvaju vid na lijevom oku.

„Stanje pacijenta je stabilno, ali se radi o teškim povredama levog oka. To je sve izazvano hemijskom supstancom. Koliko će njegov oporavak trajati sada ne možemo da kažemo, ali minimum je 10 dana“, kazao je Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije.

Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić navodi kako je advokat Vukasović napadnut prošlog petka pred kraj radnog vremena.

Policija još traga za dvojicom napadača koji su do Bulevara kralja Aleksandra, gdje se desio napad, došli automobilom sa zatamnjenim staklima, bez registarskih oznaka.

„Na radnom mestu advokata Vukasovića napala su dva maskirana napadača. Prvo su ga pretukli, a zatim su ga polili jakom kiselinom koja mu je dospela do očiju. Advokat je kasnije sa potresom mozga prebačen u Urgentni centar“, dodaje Kostić.

Prazne sudnice

Sudnice u Srbiji su tokom utorka bile prazne, bez pravnih zastupnika. Zbog obustave rada advokata, većina suđenja u Srbiji su odložena, a izostala su i saslušanja u Policiji i Tužilaštvu u prisustvu branilaca.

Tokom dana nije bilo ni podnošenja žalbi i drugih podnesaka, kao ni posjeta u pritvorima.

U advokatskoj komori traže od države da se u najkraćem roku otkriju počinioci i motivi napada na Vukasovića. Također, zatražit će i to da advokati dobiju status službenog lica.

„Napad na advokaturu predstavlja napad na pravdu, na pristup pravdi i njeno ostvarivanje. Mi, kao ljudi koji se bavimo zaštitom ljudskih prava i sloboda, moramo prvo uspeti da zaštitimo svoja prava i svoje slobode da bismo mogli da zaštitimo i druga prava“, kazao je Slavko Jelovac, predsjednik advokatske komore Beograda.

Ministarstvo pravde izdalo je saopćenje u kome se navodi da prihvata najavljeni štrajk advokata kao izraz solidarnosti i nezadovoljstva advokatske profesije zbog ovog napada.

Advokat Nenad Vukasović do sada je branio Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. 

Zastupao je Branka Berčeka u predmetu ubistva Ivana Stambolića, a radio je i na slučaju pokušaja ubistva lidera Srpskog pokreta obnove, Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali.

Izvor: Al Jazeera