Hasanović: Hrvatska primjer zemljama Evrope

Hasanović: Položaj muslimana u Hrvatskoj je na zavidnoj razini, posebice u odnosu na zemlje u susjedstvu (Pixsell)

Hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja primjer je za sve zemlje u Evropi, ocijenio je novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj Aziz Hasanović, koji je prije dva dana na ovoj dužnosti naslijedio Ševku Omerbašića.

U intervjuu koji je tim povodom u ponedjeljak objavio sarajevski Dnevni avaz, Hasanović je kazao kako namjerava nastaviti “utabanim stazama” svog prethodnika, a istovremeno je naznačio kako će posebnu pažnju posvetiti odnosima sa IZ u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o položaju muslimana u Hrvatskoj, on je istakao kako je na zavidnom nivou, posebno u odnosu na zemlje u susjedstvu.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj najavio je kako će prijaviti prebivalište u Srebrenici, zajedno s članovima svoje porodice, s namjerom da svi tamo glasaju na općinskim izborima 7. oktobra.

“Ugovor koji je potpisan 2002. godine s Vladom Hrvatske o specifičnim odnosima IZ u ovoj zemlji rezultat je kontinuiranog rada IZ od 1916. godine, kada je islam priznat kao jedna od službenih religija u Hrvatskoj. Ovim ugovorom regulirana su sva otvorena pitanja muslimana u Hrvatskoj i možemo reći da je hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja primjer za sve zemlje u Europi”, kazao je Hasanović.

‘Dva zločina’

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj najavio je, istovremeno, kako će prijaviti prebivalište u Srebrenici, zajedno s članovima svoje porodice, s namjerom da svi tamo glasaju na općinskim izborima 7. oktobra.

Islamska zajednica u BiH pozvala je sve prijeratne stanovnike Srebrenice bošnjačke nacionalnosti da se prijave kako bi tamo mogli glasati ove godine i time spriječiti mogućnost da vlast u ovoj općini preuzmu stranke sa srpskim predznakom.

“Prema ovom gradu [Srebrenici] učinjena su dva zločina. Prvi je genocid, a drugi je legalizacija genocida, kada je Srebrenica pripala Republici Srpskoj (RS). Zato je moja, a i svačija dužnost i pravo da glasamo u ovom gradu. Imam dvojno državljanstvo, glasao sam na prošlim izborima, a ako Bog da, i na ovim ću”, kazao je Hasanović.

Izvor: Agencije