Lokalni izbori u BiH 7. oktobra

Ukupan broj registriranih birača za lokalne izbore je blizu 3,2 miliona (Anadolija)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) u ponedjeljak je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će biti održani 7. oktobra, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjednik CIK-a Branko Petrić.

“Sedmog oktobra održat će se izbori za načelnike i općinska vijeća u 78 općina na području Federacije BiH i u 61 općini u Republici Srpskoj”, izjavio je Petrić na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Dodao je da ovom odlukom nije obuhvaćen Grad Mostar zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH.

“Tom presudom je dat rok od šest mjeseci za usklađivanje izbornih odredbi koje su u neskladu sa Statutom Grada Mostara i pošto to nije ispoštovano, izbori će u Mostaru biti održani kad se za to steknu uslovi”, kazao je Petrić.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Izbornog zakona koje su regulirale način izbora vijećnika u tom gradu, a nova pravila još nisu donesena.

U Srebrenici po važećim zakonima

Izbori u Srebrenici bit će održani po važećim zakonima, odnosno pravo glasa imaju samo građani s prijavljenim mjestom boravka u tom gradu, dodao je Petrić.

Bošnjačke stranke insistirale su na tome da se svim Srebreničanima, koji su živjeli u toj općini do 1991. godine, omogući da glasaju i sada bez obzira na trenutno prebivalište.

Takav izuzetak učinjen je na izborima 2008. godine, no Petrić je kazao kako je to bio presedan koji se ovoga puta neće ponoviti.

Strahovanja Bošnjaka

Bošnjačke stranke strahuju kako će, zbog činjenice da veliki broj srebreničkih Bošnjaka zapravo živi u Federaciji BiH, na predstojećim izborima većinu u općinskom vijeću Srebrenice dobiti stranke sa srpskim predznakom, pa je ovo pitanje dodatno zakompliciralo političko stanje u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je kako je zbog toga spremna blokirati donošenje državnog budžeta.

Prijava do 25. maja

Petrić je istakao da potrebna sredstva za održavanje izbora, koja se osiguravaju s državnog nivoa, iznose 4,3 miliona KM, a procjenjuje se da će općine za organizaciju izdvojiti još blizu 4,5 miliona KM.

Naglasio je da će, ukoliko budžet BiH ne bude usvojen u roku od 15 dana od donošenja ove odluke, što je zakonski rok za osiguravanje sredstava za ove izbore, isti biti finansirani iz rezervnih sredstava.

Rok za prijavu kandidata je 25. maj, dok je rok za prijavu birača koji namjeravaju glasati putem pošte 14. juli.

Ukupan broj registriranih birača za ove izbore je blizu 3,2 miliona.

Izvor: Agencije