BiH i lani bez ‘zračnih’ 14,3 miliona eura

Bosna i Hercegovina ne vrši nadzor nad svojim zračnim prostorom, usluge nad bh. nebom obavljaju oblasne kontrole letenja iz Hrvatske i Srbije.

Time se novac od naknada koje plaćaju avionske kompanije dijeli između tri države.

U prošloj godini budžet Bosne i Hercegovine ostao je bez 14,3 miliona eura, a do aprila 2013. godine ovo će se promijeniti, vjeruju bh. vlasti, koje će uskoro testirati sistem za pružanje usluga u zračnom prostoru.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić ukazuje kako Bosna i Hercegovina nema suverenitet u zračnom saobraćaju, iako se pred zgradom bh. institucija “na jarbolima ponosno vijore zastave”.

Ministar saobraćaja Bosne i Hercegovine Damir Hadžić želi konačno riješiti problem koji dugo traje.

Dnevno i do 1.500 aviona

“Bosna i Hercegovina od sticanja suvereniteta praktično nikada nije preuzela kontrolu nad nebom iznad Bosne i Hercegovine”, kaže on.

Hoće do aprila 2013. godine, vjeruje ministar.

Time bi, računa, naplaćujući aviokompanijama takse za prelete, država mogla biti u novčanom plusu od 35 miliona eura.

“Tako da možemo reći da nekih 70 miliona, koliko Bosna i Hercegovina godišnje dobije od ovih preleta, ići će direktno u nova ulaganja u sisteme zračne kontrole u Bosni i Hercegovini”, govori bh. ministar.

U donjem i gornjem sloju neba iznad Bosne i Hercegovine, koje sada kontroliraju u Zagrebu i Beogradu, nekada dnevno saobraća i do 1.500 aviona.

“Najkraća povezanost između Istoka i Zapada razlog je da vazdušni prostor iznad Bosne i Hercegovine ima jedan od najznačajnijih porasta vazdušnog saobraćaja u Evropi. Taj porast vidljiv je u novčanom iznosu koji Bosna i Hercegovina dijeli sa susjedima”, kazao je Gagić.

Kontrolori spremni

Dok je u prošloj godini, preko evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe, iznad bh. neba naplaćeno 25 miliona eura naknade za rute, ove godine taj iznos će biti premašen.

Na osnovu pruženih usluga u zračnom prostoru, naplatit će se 30 miliona eura, od čega će Bosni i Hercegovini pripasti 15 miliona eura, Hrvatskoj osam miliona eura, a Srbiji sedam miliona eura.

Kontrolori letenja u Bosni i Hercegovini jedinstveno zaključuju:

“Mi smo spremni preuzeti kontrolu letenja, školovani smo u skladu s međunarodnim standardima i možemo preuzeti tu obavezu. Treba nam pružiti šansu i mi ćemo to sigurno uraditi”, kazao je Haris Ljubunčić iz Udruženja kontrolora letenja u Bosni i Hercegovini.

Predviđeno je da se u Sarajevu kontrolira gornji zračni prostor, u Banjoj Luci srednji, a u Mostaru će biti centar za obuku kontrolora.

Izvor: Al Jazeera