Hennessey: Ukidanje segregacije obaveza BiH

Hennessey: O obavezujućim dokumentima za Bosnu i Hercegovinu ne može se pregovarati

Vijeće Evrope (VE) poziva sve ministre obrazovanja u Bosni i Hercegovini da u što kraćem roku razviju konkretne akcione planove potpune integracije škola, izjavila je u petak Feni šefica Ureda VE u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey, komentirajući prošlosedmičnu odluku mostarskog suda protiv prakse “dvije škole pod jednim krovom”.

Hennessey podsjeća da je ukidanje segregacije i diskriminacije u obrazovanju, uključujući i podjele bazirane na etničkom porijeklu, bilo neophodno kao dio pristupnih obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela članstvom u VE.

“O obavezujućim dokumentima za Bosnu i Hercegovinu ne može se pregovarati, nego se oni, kao što je to konačno uradio Općinski sud u Mostaru, moraju provoditi ukoliko želite ostvariti stvarni napredak. Obrazovni, ali i svi ostali nadležni nivoi vlasti, odavno su trebali ukinuti ovu praksu koja razdvaja djecu po imenu i prezimenu”, naglasila je.

Ukidanje svih formi diskriminacije i segregacije je i u interesu svakog djeteta.

Ovo je neophodno provesti, jer je to “jednostavno ispravna stvar” te zato što je to u interesu cijelog bh. društva.

“Ukidanje svih formi diskriminacije i segregacije je i u interesu svakog djeteta, zbog kvaliteta obrazovanja, njihovih sposobnosti da postanu dobri građani i građanke Bosne i Hercegovine, kao i nade da će postati dio šire evropske zajednice”, kazala je Hennessey.

VE će na svaki mogući način pomoći i podržati integraciju i socijalnu inkluziju u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine, a pogotovo nakon prve i veoma bitne odluke bh. sudstva o konačnom ukidanju segregacije.

Izvor: Agencije