Uvođenje cestarine na bh. autoputu

Vozači na novoizgrađenim dionicama bosanskohercegovačke Autoceste A ubuduće će morati plaćati cestarinu. Cijena najduže relacije Jošanica – Kakanj bit će nešto više od dva eura za vozila prve kategorije, a za vozila četvrte kategorije više od osam eura.

Građani su nezadovoljni, a pojavio se i prijedlog za uvođenje pretplatničkih kartica za građane koji zbog posla svakodnevno koriste autoput.

Donesena je Uredba o integrisanoj naplati putarine na autoputu kroz Federaciju BiH i time je okončano plaćanje vožnje po ovoj cesti u iznosu od dvije konvertibilne marke.

Odgovorni tvrde da su na uvođenje sistema bili obavezni po ugovoru za kreditiranje izgradnje autoputa, pa će se sve što se bude zaradilo koristitit za vraćanje kredita i održavanje postojećeg autoputa.

Oni koji putarinu budu plaćali putem unaprijed plaćene elektronske naplate imat će popust od 10 posto, a Vlada je ostavila mogućnost da se cijene dodatno koriguju i to za 15 posto na gore ili na dole, u zavisnosti od prometa.

„Mi ćemo, analizirajući promete na autocesti, koristiti tu mogućnost da cijene budu smanjivane ili povećavane kako bi se autoput što više koristio i što više bio dostupan našim građanima“, rekao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić za Al Jazeeru.

Regionalni šampion

Autoput kroz FBiH gradi se već 12 godina, a u poređenju sa zemljama regije po broju izgrađenih kilometara, BiH je na predzadnjem mjestu.

Regionalni šampion je Hrvatska, sa izgrađenih 1.633 kilometra autoputa, slijede Slovenija, Srbija i Makedonija. Bosna i Hercegovina je četvrta sa 37,5 km u Federaciji i 5,7 kilometra izgrađenih u Republici Srpskoj. Jedino Crna Gora nema niti jedan kilometar autoputa.

Iako nadležni tvrde da je cijena putarine usklađena sa onima u regiji, računica pokazuje drugačije, navodi novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić.

„Korišćenje 37,5 kilometara autoputa, vozači trenutno plaćaju dve marke, odnosno jedan euro. Uvođenjem integrisanog sistema naplate putarine ta ista deonica naplaćivaće se četiri marke, odnosno dva evra“, kaže Bobetić.

„Računica dalje kaže da jedan kilometar vožnje kroz Federaciju košta 0,2 eurocenta. Poređenja radi, korišćenje kilometra autoputeva u Srbiji košta 0,02, a u Hrvatskoj 0,05 eurocenti“.

Iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) upozoravaju da namjera federalne Vlade da od putarine vraća kredit za gradnju autoputa može biti kontraprodukitvna.

Sa novim cjenovnikom pitanje je ko će koristiti autoput, kaže Adis Arapović iz CCI-a.

Ozbiljan propust

„Ljudi će vjerovatno više koristiti alternativni pravac koji ide paralelno sa autoputem, mada je i tu napravljen ozbiljan propust, jer se nije ispoštovala zakonska obaveza da se napravi cesta koja je u rangu sa magistralnom cestom, koja će biti sigurna. Ovo što imamo sada, daleko je od toga“, navodi Arapović.

„Alternativni pravac je neuređen i nesiguran. Vjerovatno je neko napravio ozbiljno krivično djelo kada na relaciji Jošanica – Ilijaš nije napravio adekvatan alternativni pravac“.

Problem će biti i građanima koji žive u Zenici, a rade u Sarajevu i svakodnevno koriste ovaj autoput.

Gruba računica kaže da bi godišnje za putarinu mogli platiti 2.000 KM, ili 1.000 eura. Vlada federacije i Autoceste još uvijek ne planiraju uvođenje pretplatničkih kartica za te korisnike.

“Istini za volju, oni koji svakodnevno koriste autoput iz Breze, umesto dosadašnjih dve marke, plaćaće 1,2 marke putarine”, kazao je Bobetić.

Izvor: Al Jazeera