SDP BiH raskida koaliciju sa SDA

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) razmatra mogućnost koalicije sa opozicionim Savezom za bolju budućnost BiH (SBB BiH) nakon što su socijaldemokrati zatražili smjenu tri ministra iz redova SDA.

Delegati iz redova SDA u četvrtak su glasali protiv državnog budžeta, koji je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Pavković, sa sjednice SDP-a BiH, u poslijepodnevnim satima u četvrtak, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi upućen je zahtjev, koji je potpisao predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, a kojim se traži pokretanje procedure za smjenu tri ministra i zamjenika ministra iz redova SDA. 

Al Jazeera saznaje: Koalicija SDP BiH i SBB BiH

Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić su u večernjim satima u četvrtak postigli dogovor o koaliciji SDP-a BiH i SBB BIH na svim nivoima vlasti u BiH, Al Jazeera nezvanično saznaje iz izvora bliskim ovim strankama.

Kako saznaje Al Jazeera, od sljedeće sedmice počet će smjena svih kadrova iz redova SDA na kantonalnom nivou.

Očekuje se da će nakon toga doći do smjene SDA-ovih ministara u Vladi Federacije BiH.

Prema istraživanjima SDA, smjenu kadrova na ovom nivou bit će teže provesti jer, kako pokazuju podaci kojima raspolaže ova stranka, SDP BiH i SBB BiH neće imati dovoljno glasova za takav potez.

Riječ je o Sadiku Ahmetoviću, Muhamedu Ibrahimoviću i Fuadu Kasumoviću. 

“Ovo proizilazi iz činjenice da pomenuti nisu sami podnijeli ostavke kao što je to uobičajena demokratska praksa u ovakvim situacijama“, naveo je Lagumdžija u pismu Bevandi.

„Pitanje je što SDP BiH može učiniti sam, jer na vlasti u BiH imamo šestorku“, kazao je Pavković.

„Da bi do bilo kakvih promjena moglo doći u Vijeću ministara, trebao bi proceduru pokrenuti Vjekoslav Bevanda“.

Tihićev stav

Kako je pojasnio Pavković, Bevanda je iz HDZ-a, a ta stranka, koja ne sudjeluje u vlasti u Federaciji BiH, smatra da ako bude promjena, do njih treba doći na svim nivoima vlasti.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je za Al Jazeeru kako “iza svega stoji neka druga priča”, te poručio da se njegova stranka neće predati.

“U SDA su iznenađeni reakcijama iz SDP-a, smatraju kako proračun nikako ne može biti razlog za ono što se događalo danas”, kazao je Pavković.

Tihić je kazao za Al Jazeeru da naredni koraci ovise o HDZ-u i Bevandi.

„Mislim da je mudro za njih da se ne svrstavaju na stranu SDP-a, jer SDA i HDZ su narodne stranke. Vjerujem da do takve odluke neće doći. Ukoliko dođe, mi ćemo iskoristiti sve mehanizme koje možemo da iskoristimo.“

U međuvremenu, Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić sastao se sa Lagumdžijom u večernjim satima u četvrtak.

Nakon sastanka u centrali SDP-a u Sarajevu novinarima je kazao kako će se u petak ponovo sastati sa Lagumdžijom i razgovarati o ciljevima ove dvije stranke i mogućnosti koaliranja.

Uvjet da SBB BiH uđe u vladajuću koaliciju, kako je kazao Radončić, je da to bude na svim nivoima vlasti, a ne samo na državnom nivou.

Radončić je kazao da još nije donio odluku da li će njegova stranka koalirati sa SDA ili SDP BiH.

“Lagumdžija je kazao da u dosadašnjem čelniku oporbe vidio novu snagu”, kazao je Pavković. On je dodao da je lider SDP-a BiH kazao kako je koalicija SDA i SDP-a BiH bila “neprirodna”, te naveo mogućnost koalicije sa SBB BiH. 

Kako je pojasnio Pavković, Lagumdžijin stav je da “pošto SDA nije spremna provesti reforme, vrijeme je da se uvedu promjene, a prvo misli na SBB”.

Deset za, tri protiv

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je usvojio Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2012. godinu u ukupnom iznosu od 1.394.928.000 KM, od čega je za finansiranje institucija predviđeno 950.000.000 KM, a za otplatu vanjskog duga 444.928.000 KM.

Usvajanjem budžeta u Domu naroda, u istom tekstu u kojem je ovaj zakonski akt usvojen u Predstavničkom domu, završena je zakonodavna procedura donošenja budžeta za 2012. godinu.

Za usvajanje budžeta glasalo je 10 delegata – svi prisutni srpski i hrvatski delegati te dva bošnjačka delegata iz SDP BiH, dok je protiv bilo troje delegata iz SDA.

Budžet iznosi 1.394.928.000 KM, od čega je za finansiranje institucija predviđeno 950.000.000 KM, a za otplatu vanjskog duga 444.928.000 KM.

Dom naroda nije usvojio 10 amandmana SDA, kojima je traženo povećanje budžetskog okvira za dodatnih 47 miliona KM, koji bi bili osigurani dodatnim izdvajanjima sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, ponovio je stavove ove stranke da fiskalni okvir ugrožava funkconiranje institucija BiH i da se povećanjem budžeta nastoje popraviti stvari.

I ovaj put on je naveo da SDA nije učestovala u utvrđivanju globalnog fiskalnog okvira, te da su njeni predstavnici preglasani prilikom utvrđivanja prijedloga budžeta u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH, te prilikom njegovog usvajanja u Predstavničkom domu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je budžet 24. maja.

Izvor: Al Jazeera i agencije