Novi sukob Zukorlića i Ljajića

Rasim Ljajić tvrdi da su Zukorlićevi navodi besmisleni (EPA)

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je policiju, koja je u okviru akcije hapšenja u četvrtak ‘demonstrirala silu’ ispred njegove kuće, za zastrašivanje i djelovanje po političkim naredbama Rasima Ljajića.

Policija Srbije u četvrtak je uhapsila 22 osobe u nekoliko gradova, u okviru akcije Službe za borbu protiv organiziranog kriminala.

Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih firmi i osam carinika. Prema prvim objavljenim informacijama, saopćeno je da je među privedenima i Zukorlićev rođak.

U večernjim satima u četvrtak Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da Zukorlićev rođak nije uhapšen.

Uhapšeni se terete za uvoz robe iz Evropske unije i umanjivanje cijene robe u dogovoru s carinicima, kao i da su sačinjavali fiktivnu dokumentaciju čime su, navodno, oštetili budžet Srbije za blizu šest miliona eura. 

‘Kažnjavanje i ponižavanje’

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je policija “danas pre podne u okviru akcije ‘Pazar’ pretresla kuću u dvorištu muftije Muamera Zukorlića, ali racija nema nikakve veze sa njegovim političkim delovanjem”.

Zukorlić je za policijsku akciju optužio lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

Kazao je da će Bošnjacima u Sandžaku i Novom Pazaru biti tako sve dok, kako je rekao, Ljajić raspolaže “jedinicama države” kako bi progonio one koje nije mogao okupiti u svoju “političko-kriminalnu organizaciju”.

„Nema nikakve sumnje da ova akcija u Novome Pazaru ima političku pozadinu i ima za cilj zastrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje onih koji nisu spremni da saviju kičmu pred političkim moćnicima ove države“, kazao je Zukorlić.

„Zaista, ako se ovo nastavi, ovom narodu ne preostaje ništa drugo nego da se samo organizuje u odbrani svoje časti, svoga dostojanstva, svoje kuće i elementarne ljudske slobode“.

Ljajić najavio tužbu

Ljajić je negirao bilo kakvu vezu sa akcijom Žandarmerije u Novom Pazaru i najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Zukorlića .

Ljajić je Tanjugu rekao da se od Zukorlića sve može očekivati, pa i “ovakve besmislice”.

“Njegova izjava da sam ja odgovoran za jutrošnju žandarmerijsku akciju ima za cilj da se sve prebaci na politički teren kako bi on (Zukorlić) pobegao sa terena kriminala na kome se nalazi već duže vreme”, kazao je Ljajić, napomenuvši da je za tu akciju saznao iz medija.

“Svako uplitanje politike bilo bi kontraproduktivno … Svako treba da odgovara za svoje postupke bilo da se nalazi na političkoj, ili bilo kojoj drugoj funkciji”, kazao je Ljajić.

On je rekao da je među uhapšenima i jedan član stranke čiji je on lider.

“Niti sam znao ko se hapsi, niti ko će biti uhapšen”, rekao je Ljajić.

On je dodao da je „van pameti“ da bilo ko u Srbiji može pomisliti da on ima toliku moć da može davati takve naredbe.

Izvori: Al Jazeera i agencije