Nikolić stupio na dužnost predsjednika

Tomislav Nikolić je stupio na dužnost predsjednika Srbije, položivši zakletvu pred novim sazivom Parlamenta Srbije.

Nikolić, čija će svečana inauguracija biti obavljena 11. juna, na konferenciji za novinare nakon polaganja zakletve istakao je važnost dobrosusjedskih odnosa.

Istovremeno, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da neće prisustvovati Nikolićevoj inauguraciji, ukoliko se on ne odrekne četništva.

‘Kuća sa dvoja vrata’

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, u prvom predsjedničkom obraćanju Nikolić se zahvalio građanima koji su ga izabrali, a posebno onima koji ga, kako je rekao, podržavaju već 20 godina.

Upozorio je da je Srbija zemlja koju razara kriza, a da su, zbog neprofesionalno provedene privatizacije, korupcije i opće pljačke, građani izgubili povjerenje u institucije.

Nikolić je ponovio da je Evropska unija (EU) važna, ali da  je Srbija uvijek važnija.

“Želim Srbiju oslobođenu straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata, na istoku i zapadu. Želim Srbiju koja će da bude ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći svog integriteta i suvereniteta i svog Kosova i Metohije“, rekao je Nikolić.

„Iskreno želim da uspemo i ostvarimo želje građana koje sam vam izneo. Ako se budete borili za ljude da pokrenete Srbiju i omogućite bolji život, ja ću da vam pomognem snagom koju mi daju Ustav i način na koji sam izabran.”

Kako je izvijestio Grabež, Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da želi da nova Vlada Srbije bude što prije formirana, te da se nada da će to biti učinjeno do ponedjeljka.

Više puta je ponovio da će biti otvoren prema medijima.

Nikolić je kazao da što se njega tiče, razgovori sa Prištinom mogu početi odmah, a najavio je i odlazak u Brisel 14. juna gdje će čuti stav EU po pitanju Kosova.

Kako je izvijestio Grabež, Nikolić je ponovio da se zalaže za dobrosusjedske odnose, te da pozivanje predsjednika država i vlada zemalja regiona na inauguraciju pokazuje kakav stav želi zauzeti.

Josipovićev stav

Josipović je izjavio da bi otišao u Beograd na Nikolićevu inauguraciju samo u slučaju da on prihvati koncept zajedničkog projekta europeizacije regije i jasno se izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije.

“Poziv za inauguraciju nisam dobio. Ja sam nekoliko puta jasno izrazio bit problema. Bit stvari je da svatko tko želi sudjelovati u zajedničkom projektu europeizacije regije, tko želi imati prijatelje i partnere u Europi, mora jednom zauvijek napustiti ideje četništva, ideje ekspanzije, ideje o tome kako teritorij i granice nisu definirani”, rekao je Josipović.

“Prema tome, svatko ima za to priliku, pa i gospodin Nikolić, i kada bude jasno da je prihvatio takav koncept, svi ćemo vrlo rado sudjelovati”, rekao je Josipović, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu.

Na insistiranje novinara hoće li ipak ići u Beograd ako dobije poziv, hrvatski predsjednik je dodao da je iz “ovoga što je rekao vrlo jasno o čemu se radi” i da bez jasnog očitovanja o stvarima koje je spomenuo nema odlaska na inauguraciju.

Izvori: Al Jazeera i agencije