Milanović: Hrvatska i formalno u recesiji

Milanović i Čaćić: Vlada moli javnost za strpljenje, jer je tek počela borbu s krizom (Pixsell)

Hrvatska je formalno u recesiji, jer je u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,3 posto na godišnjem nivou, što je nastavak pada iz zadnjeg kvartala prošle godine, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Zoran Milanović.

Dolje nas je, kazao je on na sjednici Vlade u Zagrebu, povukao veliki pad gospodarske aktivnosti u sektorima industrije, rudarstva i energetike, transporta i građevinarstva.

S druge strane, na područjima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, trgovine, djelatnosti hotela i restorana, finansijskog posredovanja i iznajmljivanja nekretnina zabilježen je manji rast koji, međutim, nije bio dovoljan za kompenziranje tog velikog pada.

To nam govori da je pred nama puno posla i nećemo se izvlačiti na to da smo naslijedili negativne trendove, rekao je Milanović.

‘Razumno strpljenje’

Činjenica da je takva situacija i u najvećem dijelu Europe, jer su gotovo sve države ušle u recesiju, uz poneku iznimku, kao što su baltičke države i Slovačka, može biti utješna kategorija, ali to nas ne zadovoljava, kazao je premijer.

“Situacija nije laka i morat ćemo se pobrinuti sami za sebe, naravno očekujući val oporavka u Europi, o kojoj ipak ovisimo u nekim našim dominantnim gospodarskim granama”, dodao je.

Učinit ćemo sve da pokrenemo investicijski ciklus, istakao je Milanović, dodavši kako “možemo kritizirati javna poduzeća, ali mi smo im vlasnici, ako oni ne odrade što očekujemo, mi smo krivi”.

Također, zamolio je javnost za “razumno strpljenje”, jer je Vlada tek počela borbu s krizom.

Izvor: Agencije