Vinku Martinoviću Šteli ukinut pritvor

Martinović je u pritvoru po potjernici raspisanoj zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. godine u Mostaru (EPA)

Ustavni sud Hrvatske prihvatio je tužbu koju je podnio Vinko Martinović, zvani Štela, i dao nalog da se pusti na slobodu, javili su hrvatski mediji.

Martinović je u pritvoru od 16. marta, po potjernici raspisanoj zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. godine u Mostaru.

Uhapšen je na prelazu Mali Prolog u blizini Metkovića prilikom pokušaja ulaska u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je u Italiji odslužio većinu kazne koju mu je zbog ratnog zločina dosudio Haški tribunal (ICTY).

Martinović je 1998. godine optužen za ubistvo jedne žene u Mostaru i nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora.

“Prema ocjeni Ustavnog suda, Županijski sud u Zagrebu prilikom odlučivanja o pritvoru, koji je određen zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog djela, nije uzeo u obzir sve kriterije koji se zahtijevaju prema praksi Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava”, pojasnila je Martinovićeva odvjetnica Višnja Drenski-Lasan.

Kako okolnosti zbog kojih se određuje pritvor nisu konkretizirane, okrivljeni svojim ponašanjem, od kada je pušten sa izdržavanja kazne na koju je osuđen u Hagu, nije ukazao na mogućnost da ponovi krivično djelo, a i sam postupak pokrenut je prije mnogo vremena, navodi se u obrazloženju suda.

Ukinuta presuda za ubistvo

Protiv Martinovića na snazi je i međunarodna potjernica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, pred kojim je 1998. godine optužen za ubistvo jedne žene u Mostaru.

Iste godine na zagrebačkom sudu nepravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud pet dana prije njegovog izručenja ICTY-u u augustu 1999. godine ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

Martinovića je Tribunal 2006. godine pravomoćno osudio na 18 godina zatvora, zajedno s Mladenom Naletilićem, zvanim Tuta, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina.

Njih dvojica osuđeni su zbog zločina koje je nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna, na čijem su čelu bili u zapadnoj Hercegovini, u okolini Mostara.

Izvor: Agencije