Regija mora nastaviti s evropskim reformama

Van Rompuy, koji se sastao sa slovenskim predsjednikom Turkom, pohvalio je evropski angažman Slovenije (AP)
Van Rompuy, koji se sastao sa slovenskim predsjednikom Turkom, pohvalio je evropski angažman Slovenije (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je u petak da zemlje regije moraju nastaviti s evropskim i političkim reformama da bi ostvarile evropsku perspektivu, izrazivši nadu da će novo rukovodstvo Srbije odlučno i posvećeno nastaviti evropskim putem.

On je u Ljubljani, u govoru pred slovenskim parlamentom, istakao da su proces pomirenja i regionalna saradnja ključevi stabilnosti, razvoja i evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

“Ustvari, sve zemlje regije moraju nastaviti s evropskim i političkim reformama kako bi ostvarile svoju evropsku perspektivu i Evropska unija će ih nastaviti u tome podržavati”, rekao je Van Rompuy, ali je ukazao da konačna odluka o ulasku u EU počiva na tim zemljama i narodima.

On je naveo da ove sedmice “posebno misli na Srbiju” i da se nada kako će “novo rukovodstvo Srbije odlučno i posvećeno nastaviti evropskim putem”.

Pohvalio je Sloveniju koja je, kako je rekao, bila pionir među republikama bivše Jugoslavije na putu ka EU i zagovornik evropskih integracija cijele regije.

Evropska unija je sidro mira i stabilnosti

Van Rompuy je kazao kako se nada da će slovenski parlament uskoro ratificirati ugovor o pristupanju Hrvatske EU kako bi 1. jula 2013. godine ona postala punopravna članica, što će procesu pridruživanja dati novi zamah.

“Uprkos trenutnim problemima, EU je još uvek sidro mira i stabilnosti, jak vektor promjene i simbol nade”, naglasio je on.

Također, izrazio je uvjerenje da će kombinacija fiskalne discipline i mjera za podsticanje privrednog rasta dovesti do prevazilaženja sadašnje krize, ali je upozorio da to neće ići ni lako ni brzo.

“Praviti čamac za spašavanje usred oluje traži vrijeme i energiju”, dodao je Van Rompuy.

Predsjednik Evropskog vijeća apelirao je na grčko političko rukovodstvo i narod da na predstojećim izborima glasaju za pobjedu razuma i općeg interesa, naglasivši da svi žele ostanak Grčke u eurozoni.

“Ukoliko se Grčka ne bude pridržavala svojih obaveza, svi naši i njihovi napori bit će uzaludni”, upozorio je Van Rompuy.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO