Geodetski zavod između BiH i Federacije

Firma koja nije registrirana i ne može poslovati, blokiran račun, višegodišnji štrajk radnika, koji nemaju ni plaće ni uplaćene doprinose: sve ovo veže se za Geodetski zavod Bosne i Hercegovine.

Ono vrijedno što ima jeste zgrada.

Priča, koju iz Sarajeva donosi reporter Al Jazeere Boris Gagić, jeste ekonomska ali i politička, jer je neizvjesnost Zavoda počela kada se bh. političari nisu mogli dogovoriti o tome da Zavod postane državna institucija.

Sabira Habibović i Senada Kutlovac 28 godina zajedno dolaze na posao u Geodetski zavod.

U svom uredu Sabira Habibović čuva državne mape, koje Zavod više ne pravi, jer ne može dobiti posao na tržištu.

Ona upozorava na paradoks:

“Ovdje je naša arhiva, važna za Bosnu i Hercegovinu, Federaciju Bosne i Hercegovinu. Mi se trudimo, bez obzira što nemamo plata, doprinosa, da sačuvamo blago koje posjedujemo”, kaže Sabira Habibović.

Prije pet godina, s obzirom na to da Republika Srpska nije pristala da država preuzme brigu o Zavodu, federalna Vlada je krenula u preregistriranje Zavoda kao institucije tog entiteta.

Kreće agonija…

Od tada, tvrdi direktor Zavoda Enver Buza, kreće agonija.

“Stanje u Javnom preduzeću Geodetski zavod Bosne i Hercegovine je kao u državi – ne zna se ni ko pije, ni ko plaća”, kaže on.

Ingerencije nad katastrom u Bosni i Hercegovini preuzeli su entiteti. U Banjoj Luci imaju svoj zavod. Ovaj u Sarajevu počeo je uspostavljati federalni katastar nekretnina i vršenje premjera. Dok sve nije stalo.

“Općine traže da se nastavi taj posao, čak i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine”, kaže Buza.

U federalnu Vladu upravo je stigla, još jedna u nizu, odluka Kantonalnog suda u Sarajevu: stopirano je preuzimanje Zavoda.

“Trenutno Zavod nismo uspjeli registrovati i idemo u drugu proceduru”, izjavio je federalni ministar uređenja Desnica Radivojević.

‘Ping-pong potezi’

Tu proceduru, traženje dodatnih dokumenata od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, istražila je Al Jazeera.

Prije osam godina predloženo je federalnoj Vladi da preuzme pravo osnivača nad Zavodom. Državno Ministarstvo pravde to potvrđuje prije tri godine. Kažu, za njih je taj problem okončan.

Uputili su nas na drugo državno ministarstvo, koje “ping-pong potezom” vraća priču resoru pravde.

U entitetskoj Vladi zato žele izaći iz ove priče osnivanjem novog, federalnog geodetskog zavoda.

“Mi ćemo preduzeti, kroz regitraciju novog zavoda, dio radnika koji budu mogli obavljati poslove u stručnom smislu”, kaže Radivojević.

Usto, federalna Vlada će tražiti povrat ulaganja u zgradu Geodetskog zavoda Bosne i Hercegovine.

Zvanično – dva miliona eura.

Uzurpacija prostora

“Dio prostorija Zavoda zjapi prazno. Njih je federalna Vlada, uloživši milionski novčani iznos, renovirala, kako bi tu uselila nekoliko ministarstava. To se nikad nije dogodilo”, kaže Radovijević.

Stopirali su to radnici, dok se Zavod ne registrira. Ali od toga ništa. Zato su tužili federalnu Vladu za uzurpaciju prostora.

No, sada su, i Vlada i radnici za prodaju zgrade koja je u vlasništvu preduzeća.

“Naša strategija je da se objekat proda, ljudi namire. Višak bi išao na račun vlasnika imovine, odnosno preduzeća, a mi ostajemo uposlenici Geodetskog zavoda Bosne i Hercegovine”, rekla je Senada Kutlovac.

Kojih je 10 puta manje nego prije rata.

U vrijeme kada slave 50 godina postojanja, jubilej Zavoda protiče u borbi za opstanak firme.

Izvor: Al Jazeera