EULEX smanjuje broj osoblja na Kosovu

Evropska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) bit će rekonstruirana, a broj međunarodnih policajaca bit će smanjen za četvrtinu, izjavio je u petak komandant civilnih operacija vanjske službe Evropske komisije Hansjorg Haber.

“Naš cilj je manja i efikasnija misija”, rekao je on na brifingu za novinare u sjedištu Evropskog vijeća u Briselu.

Objasnio je da se rekonstrukcija misije obavlja u skladu s preporukama strateške revizije dosadašnjeg učinka EULEX-a, koja će uskoro biti predstavljena Evropskom parlamentu.

Al Jazeerina dopisnica iz Brisela Katarina Drlja rekla je da se smanjenje broja osoblja odnosi posebno na područje policije i carine.

“Govori se o nekih 25 posto, to jest sa sadašnjih 1.700 na 1.250 međunarodnih osoba i sa 1.300 na 1.000 lokalnih”, rekla je Drlja.

Realizacija povlačenja

Naša novinarka dodaje da za sada nema konkretnijeg vremenskog okvira. Povlačenje će se realizirati malo po malo, kako je to i inače – godinu pa i dvije ili više.

Haber je rekao da je smanjenje rezultat napretka koje su kosovske vlasti ostvarile na polju uspostavljanja sigurnosti, tako da više ne postoji potreba za velikim brojem međunarodnih policajaca, kojih sada ima blizu 1.300.

“Broj sudija i tužilaca se neće mijenjati”, kazao je Haber i objasnio da će se EULEX od sada fokusirati na pravosuđe, gdje je, kako je naglasio, kosovskim vlastima još neophodna međunarodna pomoć.

“To se pogotovo odnosi na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i na zaštitu svjedoka, kao i na potencijalno etnički osjetljive slučajeve, kao što su imovinski sporovi, ratni zločini i sudbine nestalih lica”, ukazao je on.

‘Dramatičan napredak’

Haber je odbacio kritike da je EULEX do sada pokazao slabe rezultate u procesuiranju slučajeva korupcije na visokom nivou i otkrivanju veza političara s organiziranim kriminalnim grupama.

“Tim slučajevima je trebalo vrijeme da sazriju, a to se i dogodilo”, rekao je Haber i dodao da se presude sada donose svakodnevno.

On je pohvalio “dramatičan napredak” kosovskih vlasti na polju uspostavljanja funkcionalnog sistema carine, kao i Kosovsku policijsku službu (KPS) koja, kako je ocijenio, sada radi profesionalnije.

“Sjever Kosova i dalje ostaje problem”, kazao je Haber i izrazio nadu da se neće ponoviti nasilje viđeno prošlog ljeta, kada su, zbog pokušaja uspostavljanja kosovske carine na prelazima, izbile demonstracije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO