Demokrate i socijalisti o novoj vladi Srbije

Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića odlučila je u petak navečer da o budućoj parlamentarnoj većini i novoj vladi pregovara sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Socijalisti, koji su u koaliciji s Partijom penzionera i Jedinstvenom Srbijom (JS), poručili su da za njih dileme neme – partner za razgovore su demokrate.

Predsjedništvo DS-a odlučilo je da razgovore o budućoj vladi nastavi s koalicijom SPS-PUPS-JS i definiralo ciljeve i načela buduće vlade.

“Tema sastanka nisu bila personalna rešenja, niti ko će biti kandidat za premijera”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Predsjednik DS-a Boris Tadić izjavio je poslije troiposatne sjednice “užeg” Predsjedništva stranke da će odluka o personalnim rješenjima biti donesena tek nakon razgovora s koalicionim partnerima.

Moguća i ‘velika koalicija’

“Uže Predsedništvo DS-a odlučilo je da razgovore o formiranju buduće vlade nastavi sa koalicionim partnerima, pre svega sa SPS-PUPS-JS. Ti razgovori će se voditi o programu, strateškim ciljevima i načelima na kojima treba da funkcioniše buduća vlada”, kazao je Tadić.

O budućoj parlamentarnoj većini i koalicionim partnerima u novoj vladi raspravljalo je i Predsjedništvo SPS-a.

Za njihovog lidera Ivicu Dačića dileme nema – partneri su načelno dogovoreni još 8. maja.

Kao jedna od mogućih opcija za formiranje vlade pominje se i koalicija dvije najveće stranke – naprednjaka i demokrata.

Vršilac dužnosti predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da bi takva odluka za SNS bila veoma teška, ali da bi konačnu odluku o tome trebali donijeti stranački organi, odnosno Glavni odbor.

Vučić je za ponedjeljak najavio sastanak novog i starog predsjednika Srbije – Tomislava Nikolića i Borisa Tadića.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO