Burne reakcije na Nikolićev stav o Vukovaru

Nikolić je kazao da se ne stidi svoje četničke uloge u ratovima u Hrvatskoj i BiH (Reuters)
Nikolić je kazao da se ne stidi svoje četničke uloge u ratovima u Hrvatskoj i BiH (Reuters)

Stav novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je “Vukovar bio srpski grad”, u koji se “Hrvati nemaju šta vraćati”, iznesen navodno u intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izazvao je u petak burne reakcije u Hrvatskoj.

Novinar ovog lista Michael Martens napravio je intervju s Nikolićem neposredno prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentirao je navodnu izjavu novog srbijanskog predsjednika da je “Vukovar srpski grad”, rekavši kako u ime svih u Hrvatskoj, ako ta izjava znači povratak na neke ideje iz 90-ih, može reći da tih ideja neće biti i neće se moći provesti.

“Hrvatska je zemlja u kojoj je svaki grad takav da u njemu mogu živjeti i Hrvati i Srbi, Mađari, Talijani i svi naši građani ravnopravno i pod jednakim uvjetima”, kazao je hrvatski predsjednik.

Demant iz Nikolićevog kabineta

Nikolić je u petak demantirao da je dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao da je “Vukovar srpski grad” i da “Hrvati nemaju šta da se vraćaju u njega”.

“Predsednik Nikolić nije bilo kojem listu, od dana kada je formirana Srpska napredna stranka (SNS), a kamoli između dva izborna kruga, dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao da je ‘Vukovar srpski grad’ i da ‘Hrvati nemaju šta da se vraćaju u njega'”, navodi se o saopćenju iz Nikolićevog kabineta.

Kako se dodaje u saopćenju, “reč je o podloj i podmukloj laži, a politika Tomislava Nikolića biće izgradnja mira i stabilnosti u regionu”.

 
“Ako izjava gospodina Nikolića znači povratak na neke ideje iz 90-ih, mislim da ovdje, u ime svih nas u Hrvatskoj, mogu reći – tih ideja neće biti i neće se moći provesti”, ocijenio je Josipović i dodao da će Hrvatska, kao što je znala obraniti svoj suverenitet, znati ga braniti i danas.
 
Ne stidi se četničke uloge

Nikolić je za njemački list kazao kako se ne stidi svoje četničke uloge za vrijeme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode”, rekao je Nikolić te dodao kako je bivši predsjednik Srbije  Slobodan Milošević 1993. godine četnike optužio za spremanje rušenja vlasti.

Tada se četnički pokret i raspao.

“Tada sam rekao da, kao četnički vojvoda, moram uvek ostati četnik i da ću, ako me neko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju”, kazao je Nikolić njemačkom novinaru.

Novoizabrani predsjednik Srbije rekao je kako i dalje ima nedosanjani san o “velikoj Srbiji”.

“Ima snova koje čovek nikad ne može ispuniti. Ali, već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Nikolić.

Zastrašujuća izjava

Bivša hrvatska premijerka i članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor je kazala: “To je zastrašujuća izjava, jer je Vukovar hrvatski grad koji je najviše pretrpio u bespoštednoj i krvavoj agresiji. Ove izjave su zaista skandalozne i mislim da neće pridonositi svemu onome što smo proteklih godina napravili za približavanje i za dobrosusjedstvo.”

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić kazao je da se slaže s Nikolićevom tvrdnjom da postoje snovi koji se nikada neće ostvariti.

“Ali, postoji i druga poslovica – da što sto pametnih napravi, jedan one druge vrste može upropastiti. Takve izjave sigurno ne čine dobro niti onom kraju, niti onim stanovnicima, niti Hrvatima, a niti Srbima za koje se on izgleda tako jako zalaže”, kazao je Matić.

Boro Grubišić, saborski zastupnik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) u petak je Nikolićevu navodnu izjavu o Vukovaru nazvao “bespredmetnom i bezveznom”.

“To je za njegovu unutardržavnu srbijansku upotrebu, a što se tiče nas Hrvata, o takvim izjavama ne trebamo previše brinuti”, kazao je Grubišić novinarima.

“Neka proba to ostvariti, pa će imati ono što su Hrvati pokazali – da su vojnici i ratnici!”

Grubišić je rekao da je hrvatski državni vrh već trebao reagirati na Nikolićevu izjavu.

“U mnogim drugim situacijama su kasnili, pa evo kasne i sada”, rekao je on.

‘Politika bezumlja’

Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj, kazao je u petak da je Vukovar “grad u kojem žive i Hrvati i Srbi i tako treba biti”.

“Nalazi se na istočnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava, koji dijeli Hrvatsku i Srbiju, i ta rijeka nas treba spajati”, rekao je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru.

On je dodao da izjave poput Nikolićeve ne mogu unaprijediti odnose između država te da nema sumnje da odgovornost šefova država Srbije i Hrvatske nalaže drugačiji vokabular i drugačije odnose, “posebno prema mjestima koja su mjesta groznog stradanja i bezumlja jedne politike koja je poražena i koja ne bi trebala dobiti prostora u bilo kojem smislu ili u bilo kojoj riječi”.

‘Ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti. Ali, već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu’, rekao je Nikolić.

Nikolić je u intervjuu njemačkom listu kazao kako je svjestan da više nema razgovora o teritorijalnom integritetu zemalja regije.

“Ničiji integritet ne sme se dovesti u pitanje. Države postoje i one su međunarodno priznate. Kada smo se borili jedni protiv drugih, borili smo se radi novih granica. Evropa se tada stavila na stranu Hrvatske i Bosne i tako smo dobili granice koje imamo danas”, rekao je Nikolić.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO