Lukšić nudi opoziciji novu zastavu i himnu

Premijer je opoziciji ponudio da potpiše politički sporazum, prema kome bi se identitetska pitanja, umjesto Ustavom, regulirala izmjenama zakona (EPA)

Crnogorski premijer Igor Lukšić predložio je opozicionim liderima uvođenje trobojke kao predsjedničke zastave i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamjenu da opozicija u parlamentu da neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa.

Nova srpska demokratija (NOVA) i Pokret za promjene (PZP) odmah su odbile ovu ponudu, dok najjača opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija (SNP), još nije saopćila stav o ponudi Lukšića.

Premijer je opoziciji ponudio da potpišu politički sporazum prema kome bi se identitetska pitanja, umjesto Ustavom, regulirala izmjenama zakona.

Prijedlog i o službenom jeziku

Osim uvođenje trobojke s aplikacijom državnog grba kao predsjedničke zastave i skraćenja ili izmjene posljednja dva stiha himne, Lukšić je predložio i usvajanje zakona o upotrebi službenog jezika i jezika u službenoj upotrebi.

Lukšić je u prijedlogu sporazuma naveo da bi se njegovim potpisivanjem stvorili uvjeti za prevazilaženje svih vrsta podjela u Crnoj Gori u korist njene evropske budućnosti.

Iz opozicije je ranije poručeno da neće podržati ustavne promjene u oblasti pravosuđa, za koje je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, ako najviši pravni akt ne bude promijenjen i u dijelu identitetskih pitanja i ukoliko ne dođe do velikih kadrovskih promjena u sudstvu.

Glavni zahtjevi opozicije su da srpski jezik dobije status službenog, vraćanje trobojke kao jedne od državnih zastava, skraćenje himne, opći reizbor sudija, kao i nezastarjevanje krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Lukšićevu ponudu je NOVA odbacila kao nepristojnu i uvredljivu.

“Ponudu da se pitanja srpskog jezika, statusa srpskog naroda, narodne zastave i čišćenja himne od stihova ratnog zločinca budu riješena isključivo na nivou zakona odbijamo kao nepristojnu i uvredljivu”, kazao je zamjenik predsjednika NOVA-e Goran Danilović.

‘Nema pogađanja’

On je istakao da o statusu srpskog jezika i pravima srpskog naroda nema pogađanja, jer je riječ o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja se jedino mogu definirati Ustavom.

“Iznenađeni smo inovativnošću prijedloga po kojem bi narodna trobojka trebalo da bude opšivena žutim obrubom i zakićena crnogorskim grbom. Takva četvorobojka nije nikada postojala u crnogorskoj istoriji”, naveo je Danilović.

Iz PZP-a je, također, saopćeno da za tu partiju Lukšićeva ponuda nije prihvatljiva.

“Lukšićevu ponudu nećemo razmatrati, jer premijer nije ni pomenuo rješenja koja se tiču reforme pravosuđa, na čemu mi insistiramo”, kazao je lider PZP-a Nebojša Medojević.

Lukšić je ranije poručio da je Vlada Crne Gore posvećena dogovoru s opozicijom o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa, jer je to u interesu daljeg evropskog puta te države.

Izvor: Agencije