Počeo Sarajevo Business Forum

Sarajevo Business Forum postaje nukleus Jugoistočne Evrope za povezivanje privrednika iz regije i investitora iz cijelog svijeta (Al Jazeera)
Sarajevo Business Forum postaje nukleus Jugoistočne Evrope za povezivanje privrednika iz regije i investitora iz cijelog svijeta (Al Jazeera)

Međunarodna investiciona konferencija Sarajevo Business Forum (SBF), koja je počela u srijedu i trajat će do 18. maja, okupila je investitore iz 25 zemalja, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Katar, Kinu i Japan.

Dolazak velikih japanskih korporacija na SBF najavio je i zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Kazuki Hamada, koji je dao punu podršku organizatorima Foruma te uspostavljanju saradnje sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine i regije.

Na Forumu će aktivno učestvovati i Ahmed bin Jassim al-Thani, generalni direktor Al Jazeera Media Networka, koji je u ponedjeljak stigao u dvodnevnu posjetu Sarajevu.

Za ovu međunarodnu investicionu konferenciju prijavljeno je 137 projekata u vrijednosti od 8,5 milijardi eura.

Najviše prijavljenih projekata stiglo je iz oblasti turizma (35), građevinarstva (25) i poljoprivrede (24).

Više od 200 novinara

Projekte iz energetskog sektora prijavilo je 18 kompanija i pojedinaca, dok će iz sektora industrije svoje ideje predstaviti 16 privrednika.

Investitorima iz svijeta bit će predstavljeno 10 projekata iz oblasti infrastrukture, pet iz finansijske industrije i četiri projekta iz oblasti obrazovanja.

Sarajevo Business Forum postaje nukleus Jugoistočne Evrope za povezivanje privrednika iz regije i investitora iz cijelog svijeta.

Za praćenje najveće investicione konferencije Jugoistočne Evrope akreditirano je više od 200 novinara iz 57 medijskih kuća.

Povodom početka SBF-a u utorak navečer organiziran je prijem za učesnike Foruma. U ime organizatora obratio se Amer Bukvić, direktor BBI banke, kazavši kako SBF iz godine u godinu postaje sve veći i značajniji događaj.

“Ove godine na SBF-u imamo više od 1.000 učesnika i možemo slobodno reći da je SBF jedna od najvećih investicijskih konferencija u Jugoistočnoj Evropi”, kazao je on.

Spona između zamalja regije

Predsjednik Islamske razvojne banke (IDB) koja, zajedno sa BBI-em, organizira SBF već treću godinu, Ahmad Mohammad Ali izrazio je zadovoljstvo što je ponovno u Sarajevu na ovom forumu, kazavši kako je ovo izuzetno važan događaj ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijelu regiju.

“Sarajevo i Bosna i Hercegovina su veoma lijepi, ovo je predivna zemlja, koja može biti spona između zemalja regije i ostatka svijeta”, rekao je on.

Domaćin prijema bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je podsjetio na kontinuirani rast SBF-a kao regionalne investicijske konferencije.

Izražavajući očekivanje da će Bosna i Hercegovina u naredne četiri godine postati članicom NATO-a, a u narednih osam do deset godina i članicom Evropske unije, Izetbegović je ukazao i na povoljan trenutak za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

“Sada je pravo vrijeme za investiranje u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO