Počelo suđenje Ratku Mladiću za genocid

Pred Haškim tribunalom počelo je suđenje ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo je najavilo izvođenje 413 svjedoka, a planirano je da saslušanje prvih svjedoka i izvođenje dokaza optužbe počne 29. maja.

Odbrana je saopćila da u ovoj fazi postupka neće držati uvodnu riječ, kao i da se optuženi neće obraćati sudskom vijeću.

Optužnica tereti Mladića (70) u dvije tačke za genocid, i to za etničko čišćenje s ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata sa velikih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine 1992. godine, koje je u nekoliko općina doseglo razmjere genocida, te za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja sadržani su u preostalih devet tačaka optužnice, i to za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, teroriziranje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

U optužnici je u zločine protiv čovječnosti uvrštena i opsada Sarajeva 1992. godine.

“Galerija, tj. dio sudnice iza stakla je pun. Tu je otprilike 25 osoba iz 15 udruga, majki i ostalih žrtava.
Na samom početku suđenja Mladić je pogledao sve prisutne, mahao u dio gdje sjede posjetioci i žrtve. Odmah na početku pokazao je prisutnima iza stakla da je sa sobom ponio knjigu Kralj Petar. Većinu je vremena slušao i pisao. Na njegov zahtjev održana je pauza do 10.40 sati“, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja iz Haga. 

Drlja podsjeća da se prvostepena presuda očekuje do 2013. godine.

„Ratko Mladić očito nije nabijeni, fizički impozantni čovjek kojeg se sjećamo iz devedesetih“, rekao je reporter Al Jazeere Barnaby Phillips u svom javljanju iz Haga.

Philips je dodao da je, uprkos godinama, general i dalje prkosan kao i uvijek.

„Zaista možete osjetiti njegov prezir prema sudu, koji zove NATO sud“, rekao je on.

Mladić je uhapšen u selu na sjeveru Srbije prošlog maja i optužen za 44 mjeseca dugu opsadu Sarajeva u kojoj je živote izgubilo preko 10.000 ljudi.

On je posljednji od mnogih protagonista umiješanih u ratove na teritoriji bivše Jugoslavije iz devedesetih, koji se našao pred sudom UN-a.

Mladićevi advokati su pokušali odgoditi suđenje, te su zahtijevali isključenje sudije Alphonsa Orieja. Advokati tvrde da bi Orie bio pristran, jer je već osudio nekoliko njegovih podređenih.

Ali predsjednik suda Theodor Meron je odbio ovaj zahtjev.

„Nisam zadovoljan što Mladić želi prikazati da bi razumni posmatrač… razumno bio sklon nekome. Stoga smatram da je njegov zahtjev za isključenjem sudije Orieja nezaslužen“, izjavio je Meron.

Mladićevi advokati su u utorak uputili još jedan zahtjev za odgodu suđenja, rekavši da nisu imali dovoljno vremena za pripremu.

Mladić se nalazi u istom zatvoru kao i njegov nekadašnji politički lider Radovan Karadžić, koji je uhapšen 2008. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO