Inzko: BiH uz poteškoće, ipak, napreduje

Inzko je upozorio da pozivi na podjelu još uvijek postoje (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko rekao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da se stanje u BiH od početka godine poboljšalo, naglasivši da je to posljedica pozitivne atmosfere u regiji.

Inzko je, predstavljajući redovan šestomjesečni izvještaj o provođenju Dejtonskog sporazuma u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao i da je pred BiH još dug put prije nego što taj dokument u potpunosti bude proveden, prenijela je njegova kancelarija u Sarajevu (OHR).

On je podsjetio da je poslije više od šesnaest mjeseci uzaludnih rasprava, BiH početkom godine dobila novo Vijeće ministara kojim predsjedava Hrvat Vjekoslav Bevanda.

“Stalno sam insistirao da se poštuje načelo rotiranja predstavnika različitih nacionalnosti na dužnosti državnog premijera između mandata. U skladu s tim, sada imamo premijera koji je iz hrvatskog konstitutivnog naroda. I uzgred, on je odlično započeo svoj mandat”, kazao je Inzko.

On je dodao da je liderima ključnih političkih stranaka jasno poručivao da međunarodna zajednica neće intervenirati i da oni sami moraju postići dogovor o novoj vlasti.

Poziv na podjele

“Moja kancelarija će ohrabrivati i podržavati lokalne organe vlasti da postignu napredak, ali ja neću raditi umjesto njih. Ta vremena su prošla. Napredak mogu ostvariti jedino domaće institucije”, kazao je on. 

Inzko je istakao i da su domaći političari napokon počeli da se dogovaraju a da, istovremeno, BiH ima koristi “od pozitivne klime u susjedstvu”.

“Tome su u velikoj mjeri doprinijeli predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, kao i predsjednik Srbije Boris Tadić. Uloga Crne Gore u ovom poboljšanom regionalnom okruženju je, također, bila izuzetno konstruktivna”, rekao je Inzko.

On je, međutim, upozorio i na negativne trendove u BiH, naročito ističući “nastavljene pozive na podjelu” i dovođenje u pitanje Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

“Uzimajući u obzir moj mandat, ovakve izazove moram shvatati ozbiljno”, kazao je Inzko.

Zaključio je da je euroatlantska budućnost jedina realna za BiH, dodajući kako su politički lideri u toj zemlji proteklih mjeseci pokazali da mogu postići napredak, pa i više od toga.

Izvor: Agencije