Institucije BiH i dalje bez budžeta

Lideri šest vladajućih bh. stranaka, koji su se u srijedu sastali u Mostaru, nisu postigli dogovor niti oko jednog pitanja koje je bilo na dnevnom redu.

Na sastanku su trebali odlučiti o sudbini budžeta institucija BiH za 2012, a koji je u Vijeću ministara, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Predstavničkom domu usvojen bez glasova Stranke demokratske akcije (SDA).

Jedna od tema sastanka bila je i primjena presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić-Finci“, koja omogućava pripadnicima manjina da budu birani na najviše funkcije, na čemu insistira međunarodna zajednica, te o preuzetim obavezama s prethodnog sastanka koji je održan u Banjoj Luci.

Nakon nekoliko sati zasjedanja, lideri šest stranaka dogovorili su da razgovor o ovim temama nastave za sedam dana.

 Novi sastanak

Po završetku sastanka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je novinaru Al Jazeere Ivanu Pavkoviću kazao da je „bio veoma konstruktivan“.

Nakon idućeg sastanka mnoge stvari će biti jasnije, kao i to da li će Bosnom i Hercegovinom i dalje vladati „šestorka ili petorka“.

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) rekao je da je na sastanku „otvoreno niz pitanja, što je veoma bitno“, dok je Sulejman Tihić, lider SDA, izjavio: „Kad se sve zbroji, sastanak nije polučio nikakav rezultat“.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je da će nakon idućeg sastanka mnoge stvari biti jasnije, kao i to da li će Bosnom i Hercegovinom i dalje vladati „šestorka ili petorka“, misleći na SDA, koja se ne slaže sa ostalim strankama po pitanju budžeta.

Novinar Al Jazeere je izvijestio kako je šestorka na sastanku bila blizu dogovora o pitanju “Sejdić-Finci”, ali da se o tome još mora razgovarati na narednim sastancima, jer je implementacija ove odluke važna za evropski put zemlje.        

Idući sastanak održat će se u Sarajevu 23. maja, kada će se konačno znati hoće li BiH imati budžet i sadašnju koaliciju u Vijeću ministara.

Domaćin idućeg sastanka bit će SDP BiH.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO